Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Katastrofálny dôsledok rekordných horúčav: Roztopila sa pristávacia dráha! Lety zrušili

Letisko London Luton Zobraziť galériu (3)
Letisko London Luton (Zdroj: profimedia.sk)

LONDÝN - Extrémne vysoké teploty spôsobili na londýnskom letisku Luton značné problémy. Už v pondelok popoludní oznámilo, že povrch pristávacej dráhy poškodilo teplo. Podľa správ muselo byť niekoľko letov zrušených alebo presmerovaných. Problémy však pokračujú.

Podľa Sky News malo v pondelok pozastaviť lety aj vojenské letisko Brize Norton. Pristávacia dráha bola totiž na niektorých miestach roztopená. Vo veľkej časti Anglicka a v hlavnom meste Londýn sa začiatkom týždňa očakávali teploty nad 40 stupňov. Vo Walese bol v pondelok zaznamenaný teplotný rekord. S 37,1 stupňami vo waleskom grófstve Flintshire táto časť krajiny zaznamenala najteplejší deň od začiatku zaznamenávania.

Teplotný rekord sa očakával

A pondelok bol len predzvesťou. Už včera meteorológovia predpovedali, že v utorok by mala po prvýkrát teplota pokoriť hranicu 40 stupňov. Predchádzajúca maximálna teplota zaznamenaná vo Veľkej Británii dosiahla v roku 2019 38,7 stupňa. Prvýkrát v histórii vydali úrady najvyšší červený stupeň varovania pred horúčavami pre veľké časti Anglicka, druhý najvyšší stupeň platil vo Walese a častiach Škótska.

Britský zdravotnícky úrad zároveň vydal najvyšší stupeň varovania, ktorý zodpovedá celoštátnej núdzovej situácii. Odporúča sa veľa piť, nevystavovať sa slnku a starať sa o ľudí, ktorí sú obzvlášť zraniteľní. Nemocnice sa obávali, že v najbližších dňoch dosiahnu svoje limity.

Katastrofálny dôsledok rekordných horúčav:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Yui Mok/PA via AP)

Kvôli extrémnym teplotám zostali niektoré školy v Anglicku zatvorené. Viaceré železničné spoločnosti odporučili cestujúcim v pondelok a utorok vo vlakoch necestovať. Prevádzka na železničnej trase z Londýna do Yorku a Leedsu bola v utorok medzi 11. a 19. hodinou pozastavená z dôvodu obáv z poškodenia teplom. Minister dopravy Grant Shapps uviedol, že potrvá mnoho rokov, kým Británia plne zmodernizuje svoju infraštruktúru tak, aby dokázala odolať vyšším teplotám.

Katastrofálny dôsledok rekordných horúčav:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

"Zaznamenali sme značné narušenie cestovania. Dnes pravdepodobne zažijeme najteplejší deň, aký kedy bol vo Veľkej Británii zaznamenaný, a infraštruktúra, ktorej veľká časť bola vybudovaná vo viktoriánskej dobe, jednoducho nebola na takejto teplote stavaná," povedal Shapps.

Hlavný meteorológ Britskej meteorologickej služby Paul Gundersen uviedol, že rekordné teplo bolo jednoznačne spôsobené klimatickými zmenami. On a jeho kolegovia sa obávajú, že bezprecedentné horúce dni, ako bol ten dnešný, by sa do konca storočia mohli stať bežným javom.

Viac o téme: LetiskoHorúčavyDráhaLondýn
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu