Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Vážne lesné požiare: EÚ mobilizuje ďalšiu pomoc pre Portugalsko, Francúzsko a Albánsko

Portugalsko sužujú lesné požiare Zobraziť galériu (4)
Portugalsko sužujú lesné požiare (Zdroj: SITA/AP Photo/Armando Franca))

BRUSEL - Európska komisia (EK) v piatok upozornila, že Mechanizmus EÚ v oblasti civilnej ochrany aj naďalej poskytuje podporu európskym krajinám, ktoré čelia vážnym lesným požiarom. Informuje o tom spravodajca TASR.

Komisia spresnila, že súčasná pomoc je smerovaná do Portugalska, Francúzska a Albánska. Na základe žiadostí o pomoc z ich strany Európska únia pomohla zaslať dve hasičské lietadlá z Talianska do Portugalska, ktoré v tejto krajine pôsobia od stredy 13. júla. Prvá cezhraničná pomoc, zo Španielska, bola nasadená už v priebehu minulého víkendu. Po vypuknutí lesných požiarov na juhozápade Francúzska Koordinačné centrum EÚ pre núdzové reakcie zmobilizovalo dve hasičské lietadlá z gréckej flotily rescEU, ktoré do Francúzska dorazili v piatok.

Francúzsko sužujú lesné požiare
Zobraziť galériu (4)
Francúzsko sužujú lesné požiare  (Zdroj: SITA/SDIS 33 via AP)

Teploty sa extrémne zhoršili 

Ďalšie dve hasičské lietadlá, rovnako z Grécka, boli už vo štvrtok tento týždeň nasadené do Albánska, ktoré rovnako čelí lesným požiarom. Eurokomisár pre krízové ​​riadenie Janez Lenarčič v tejto súvislosti uviedol, že aj napriek veľmi ťažkej situácii v celej Európe, ktorú zhoršili extrémne teploty, členské štáty EÚ prejavujú veľkú dávku solidarity. "Náš mechanizmus civilnej ochrany zmobilizoval lietadlá pre Portugalsko, Albánsko a Francúzsko postihnuté ničivými požiarmi. Ďakujem Taliansku a Grécku za ich rýchlu podporu. Nepretržite fungujúce koordinačné centrum pre núdzové reakcie je pripravené koordinovať ďalšiu pomoc," opísal situáciu komisár.

Francúzsko sužujú lesné požiare
Zobraziť galériu (4)
Francúzsko sužujú lesné požiare  (Zdroj: SITA/SDIS 33 via AP)

Chorvátsko pustošia lesné požiare 

Lenarčič zároveň zdôraznil, že družicová sústava EÚ Copernicus poskytuje krajinám bojujúcim s lesnými požiarmi mapy hodnotenia škôd postihnutých oblastí – mapy s údajmi v reálnom čase využilo Chorvátsko, kde požiare pustošia lesy neďaleko mesta Zaton, Španielsko pri požiaroch v prírodnom parku Las Batuecas-Sierra de Francia a aj Portugalsko pri mapovaní požiarov borovicových lesov v obci Ourém.

Grécko sužujú lesné požiare, najhoršia situácia je na Kréte

V Grécku zaznamenali úrady za posledných 24 hodín až 108 lesných požiarov. Najhoršia situácia je pri prístavnom meste Rethymno na ostrove Kréta, kde situáciu komplikuje silný vietor. Uviedol to miestny hasičský zbor v príspevku na sociálnej sieti Twitter. TASR informuje na základe správy agentúry DPA. Na ostrov Kréta vyslali úrady 16 hasičských lietadiel a tri vrtuľníky. Záchranné zložky z preventívnych dôvodov evakuovali obec Orne.

Hasiči bojovali v piatok ráno s požiarom aj juhovýchodne od Atén. V popoludňajších hodinách sa im však oheň podarilo dostať pod kontrolu. Grécke úrady vydali na sobotu druhý najvyšší stupeň výstrahy pred požiarmi pre niekoľko oblastí v krajine vrátane Atén, ostrovov Kréta, Eubója, Lesbos a Samos i pre severovýchod Peloponézskeho polostrova.

Lesné požiare komplikujú horúčava a sucho

Vlna lesných požiarov, ktoré sa v Portugalsku s plnou silou rozhoreli uplynulý týždeň, pokračuje. Hasiči v piatok stále bojovali s 13 veľkými a desiatkami menších požiarov, informuje TASR na základe správy agentúry DPA. Situáciu zhoršujú sucho a úmorné horúčavy, ktoré trvajú už niekoľko týždňov. Podľa Inštitútu ochrany prírody a lesov (ICNF) plamene už pohltili za týždeň viac ako 25.000 hektárov územia, čo je len o niečo menej ako za celý minulý rok (28.415 hektárov).

Podľa civilnej ochrany je do hasenia štyroch najväčších požiarov v regióne Pombal v strednom Portugalsku a pri mestečkách Baiăo a Ponte da Barca na severe krajiny zapojených takmer 1000 hasičov. V stredu namerali v dedine Pinhăo ležiacej v údolí rieky Douro na severe krajiny podľa predbežných údajov 47 stupňov Celzia, čo je najvyššia júlová teplota zaznamenaná v pevninskom Portugalsku, uviedol Inštitút pre more a atmosféru (IPMA).

Táto hodnota ešte musí byť oficiálne potvrdená. Doterajší júlový rekord (46,5 °C) zaznamenali v mestečku Amareleja na juhovýchode Portugalska v roku 1995. Tam 1. augusta 2003 namerali aj doteraz najvyššiu teplotu v krajine (47,3 °C).

Viac o téme: LesPožiarFrancúzskoPortugalskoAlbánskoEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu