Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Európu trápia extrémne horúčavy! Meteorológovia odkazujú, že rekordné teploty ešte len prídu: Padajú 40-tky

Lesný požiar v Španielsku Zobraziť galériu (4)
Lesný požiar v Španielsku (Zdroj: Getty Images)

PARÍŽ/LISABON/MADRID - Francúzsko, Portugalsko a Španielsko v sobotu už šiesty deň po sebe trápili extrémne horúčavy, ktoré spôsobujú ničivé lesné požiare. Meteorológovia očakávajú v Európe v najbližších dňoch vo viacerých oblastiach rekordné teploty. Informujeme o tom na základe správ tlačových agentúr AFP a Reuters.

Lesné požiare zničili v týchto krajinách od začiatku týždňa tisíce hektárov pôdy a vyžiadali si životy niekoľkých hasičov. Vo francúzskom departemente Gironde sa členom miestneho hasičského zboru stále nedarí dostať pod kontrolu dva veľké lesné požiare. Úrady z tejto oblasti evakuovali zhruba 14.000 ľudí. Zasahuje tam viac ako 1200 hasičov.

Lesný požiar v Španielsku
Zobraziť galériu (4)
Lesný požiar v Španielsku  (Zdroj: SITA/AP Photo/Gregorio Marrero)

Francúzske úrady vyzvali horolezcov, aby odložili plánované výstupy na najvyšší alpský štít Mont Blanc pre zosuvy skál, ktoré spôsobujú "mimoriadne klimatické podmienky" a sucho. V Portugalsku očakávajú meteorológovia aj tento víkend teploty nad 40 stupňov Celzia. Ochladenie by malo prísť v priebehu budúceho týždňa.

Lesný požiar v Španielsku
Zobraziť galériu (4)
Lesný požiar v Španielsku  (Zdroj: SITA/AP Photo/Gregorio Marrero)

"Riziko požiarov zostáva veľmi vysoké. Toto je víkend mimoriadnej ostražitosti," upozornil predseda portugalskej civilnej ochrany André Fernandes. V niektorých španielskych regiónoch teploty tento víkend môžu dosiahnuť až 44 stupňov Celzia. Krajinu naďalej sužuje niekoľko lesných požiarov.

Jeden z nich spôsobil na juhu krajiny uzavretie kľúčovej cestnej komunikácie, ktorá spája španielsku metropolu Madrid s Lisabonom, hlavným mestom Portugalska. Zo španielskej obce Mijas v provincii Málaga bolo pre lesný požiar preventívne evakuovaných už viac ako 3000 osôb, uviedli miestne záchranné zložky v príspevku na sociálnej sieti Twitter.

Viac o téme: PožiareTeplotnýŠpanielskoFrancúzskoPortugalsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu