Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

OBROVSKÝ požiar v obľúbenej dovolenkovej destinácii: Ničivý živel za sebou necháva spúšť! Ľudí evakuujú

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: FB / Šibenik Meteo)

VODICE – Obrovský požiar v obľúbenej destinácii Slovákov! V Chorvátsku, v okolí Vodíc totiž vypukol masívny požiar, ktorý už niekoľko hodín hasia desiatky hasičov. Zatiaľ sa ničivý živel nepodarilo dostať pod kontrolu. Miestni hovoria, že je to peklo a uskutočňuje sa aj evakuácia obyvateľstva!

Na Jadrane vypukli požiare. Požiar sa z vnútrozemia rozšíril smerom na Zaton, kde boli zasiahnuté aj domy. Požiar, ktorý vypukol v stredu okolo 11.00 h v okolí Vodíc pamiatky Velika Mrdakovica sa podľa šéfa hasičov zo Zatonu rozšíril smerom na mesto. Situácia je dramatická a pri hasení plameňov zasahujú desiatky hasičov. Požiar už zasiahol aj niekoľko domov v okolitých obciach. Z toho dôvodu sa uskutočňuje evakuácia obyvateľstva. Mnohí majitelia nehnuteľností pred ohňom už utiekli do bezpečia. Informoval o tom portál vijesti.hrt.hr. Vodice sa nachádzajú neďaleko Šibenika, ktorý je obľúbenou dovolenkou destináciou Slovákov. 

OBROVSKÝ požiar v obľúbenej dovolenkovej destinácii: Ničivý živel za sebou necháva spúšť! Ľudí evakuujú (Zdroj: Tip čitateľa)

S ničivým živlom bojuje viac, ako 100 hasičov so 42 vozidlami. Podľa miestnych zachvátil požiar niekoľko domov, pre dym sa nedá v okolí dýchať. Údajne z neba padá aj popol. Na miesto naďalej prichádzajú hasičské autá, ale aj záchranné tímy a polícia. Situáciu komplikuje aj silný vietor, ktorý mení smer a tým ďalej šíri oheň. Pre dlhé obdobie sucha je okrem toho zem vyprahnutá a vegetácia suchá.

OBROVSKÝ požiar v obľúbenej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

„Je to peklo, nevieme, kam pôjdeme skôr. Hovorí sa, že horia aj niektoré domy, tak sa tam poďme teraz pozrieť,“ povedal stručne veliteľ zatonských hasičov Boris Dukić. Požiar vo vnútrozemí, v okolí Vodíc, sa dostal do blízkosti domov. Hasiči tieto budovy bránia. Olivové háje a niektoré usadlosti boli vypálené.

 

Marko Lokas iz Rasline, predsjednik MO: Stanje katastrofe!

Posted by Šibenik Meteo on Wednesday, July 13, 2022

V boji s ohňom pomáhajú aj vzdušné sily, ktoré sa neustále snažia zadržiavať živel vo vnútrozemí vodnými bombami. Hasiči preto naďalej vyzývajú ľudí k zvýšenej opatrnosti. „Opätovne apelujeme na občanov, aby zvýšili opatrnosť vzhľadom na mimoriadne nepriaznivé meteorologické podmienky, medzi ktoré patrí aj veľmi vysoké riziko vzniku lesných požiarov na území takmer celého Chorvátska,“ uviedol hlavný veliteľ hasičov Slavko Tucaković. Hasiči vzhľadom na vážnosť situácie pripomínajú občanom, že je zakázané vypaľovať burinu najmä vo veternom počasí, opekať v prírode, odhadzovať ohorky z cigariet a iné nezodpovedné správanie, ktoré môže spôsobiť požiar.

OBROVSKÝ požiar v obľúbenej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Viac o téme: PožiarEvakuáciaChorvátskoZatonVodiceŠibeníkPožiar v Chorvátsku
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu