Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Rusko by malo byť finančne zodpovedné za škody na Ukrajine, tvrdí Zelenskyj: Vojnu ukončí len diplomacia

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj Zobraziť galériu (3)
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom pravidelnom video príhovore k národu v piatok večer vyslovil názor, že Rusko by malo niesť finančnú zodpovednosť za škody, ktoré jeho armáda spôsobuje na Ukrajine. Informovala o tom agentúra AP.

ARCHÍVNE VIDEO Zničenie ruského tanku v regióne Charkov

Zničenie ruského tanku v regióne Charkov (Zdroj: Facebook/MIL.IN.UA)

Ako uviedol, len v piatok Rusi odpálenou raketou zničili kultúrne centrum v meste Lozova na severovýchode Charkovskej oblasti. Ďalšie raketové útoky zaznamenali aj v mestách Odesa, Poltava a Žytomyr. Na východe Donbasu podľa prezidenta ruské jednotky premenili mestá Rubižne a Volnovacha na ruiny, a o to isté sa pokúšajú aj v meste Severodoneck.

Rusko by malo byť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Emilio Morenatti)

Zelenskyj povedal, že Rusko by malo zaplatiť za každý dom, školu, nemocnicu a podnik, ktorý zničí. Vyjadril presvedčenie, že by sa mal vytvoriť právny mechanizmus, prostredníctvom ktorého by každý, kto utrpel škody v dôsledku ruských akcií, mohol byť odškodnený.

Vojnu môže ukončiť len diplomacia

Vojnu na Ukrajine možno ukončiť len prostredníctvom diplomacie, uviedol v sobotu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Vyjadril sa v čase uviaznutých rokovaní medzi Kyjevom a Moskvou, informuje agentúra AFP. 

Vojna "bude krvavá, bude sa bojovať, ale definitívne sa skončí len prostredníctvom diplomacie", povedal Zelenskyj pre ukrajinskú televíziu. "Sú veci, ktoré možno dosiahnuť iba za rokovacím stolom," zdôraznil prezident. "Chceme, aby sa všetko vrátilo (tam, ako to bolo predtým)... ale Rusko to nechce," dodal.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (3)
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj  (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

Hlavný vyjednávač Kyjeva Mychajlo Podoľak v utorok uviedol, že rozhovory s Moskvou sú "pozastavené". Hovorca Kremľa deň na to obvinil predstaviteľov v Kyjeve, že nechcú v rozhovoroch o ukončení bojov pokračovať. V predošlých fázach vojny rokovali predstavitelia oboch strán pravidelne, no bez zásadných výsledkov, pripomína AFP. Posledné rozhovory sa podľa ruských tlačových agentúr konali 22. apríla.

Viac o téme: ŠkodyZodpovednosťRuskoVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu