Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Šéfka tajných služieb USA varuje: Vojna môže pokračovať za hranice Ukrajiny, hrozí krvavejšia kapitola!

Avril Hainesová Zobraziť galériu (3)
Avril Hainesová (Zdroj: SITA/AP/Jose Luis Magana)

WASHINGTON - Ruská ofenzíva na Ukrajine by mohla vstúpiť do výbušnejšej a ešte krvavejšej kapitoly. Nasledujúce obdobie toho veľa napovie. Najvyššia predstaviteľka americkej tajnej služby Avril Hainesová varovala zákonodarcov v Bielom dome, že Vladimir Putin má v úmysle rozšíriť ofenzívu aj za oblasť východného Donbasu.

Avril Hainesová v utorok pred senátnym výborom pre ozbrojené sily povedala, že opätovné zameranie Ruska na Donbas bolo pravdepodobne len dočasným riešením a zhodnotila, že Putinove strategické ciele sa pravdepodobne nezmenili, uvádza Politico. "Tento boj sa mení postupne na opotrebovávaciu vojnu. Putin čelí nesúladu medzi svojimi ambíciami a súčasnými konvenčnými vojenskými schopnosťami Ruska. V najbližších mesiacoch nás zrejme čaká eskalácia konfliktu. Veríme, že toto rozdielne chápanie prinesie v Rusku obdobie rozhodovania ad hoc," uviedla. 

Ako pokračovala, Putin by mohol hľadať na dosiahnutie svojich cieľov "drastickejšie prostriedky" doma aj v zahraničí. Spomenula napríklad zavedenie stanného práva, presun priemyselnej výroby na udržanie vojenskej sily a potenciálne eskalujúce vojenské akcie. 

Dodávky zbraní a jadrové cvičenie

Kremeľ pohrozil použitím jadrových zbraní. Cieľom Hainesovej príhovoru v Kapitole bolo odradiť USA a spojencov od poskytovania ďalšieho bojového arzenálu pre Ukrajinu. Putin by mohol začať s novým jadrovým cvičením. "Pre Západ by to bol signál," poznamenala. Americká tajná služba sa domnieva, že Putin by schválil použitie jadrových zbraní iba v prípade, ak by vnímal existenčnú hrozbu pre ruský štát alebo režim. 

Šéfka tajných služieb USA
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Korean Central News Agency/Korea News Service)

Napriek presunu na Donbas sa riaditeľka tajných služieb USA vyjadrila, že Putin má v úmysle rozšíriť vojnu za hranice Ukrajiny. "Rusko sa snaží vytvoriť most medzi Krymom a Podnesterskom v susednom Moldavsku, ale bez ďalšej vojenskej mobilizácie je to prakticky nemožné." 

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

"Aj keď budú Rusi na Donbase úspešní, nie sme si istí, či tieto boje ukončia celú vojnu. Prezident Putin sa pripravuje na dlhotrvajúci konflikt, počas ktorého má v úmysle dosiahnuť ciele aj za hranicami Donbasu," dodala Hainesová. 


 

Viac o téme: UkrajinaAvril HainesováVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu