Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Čínsky diplomat totálne ponížil Putina: Je len otázkou času, kedy prehrá vojnu na Ukrajine

Čína si myslí, že prehra Putina na Ukrajine je len otázkou času Zobraziť galériu (3)
Čína si myslí, že prehra Putina na Ukrajine je len otázkou času (Zdroj: SITA/Anton Novoderezhkin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

PEKING - Čína doteraz vždy tvrdila, že nechce zaujať stanovisko vo vojne na Ukrajine. Teraz však bývalý vysoký čínsky diplomat ponížil šéfa Kremľa Vladimira Putina, keď vyhlásil, že porážka Ruska je len otázkou času. Putin pritom považoval Čínu za svojho blízkeho spojenca.

Na Ukrajine už takmer tri mesiace zúri vojna. Pre Vladimira Putina sa agresívna vojna v priebehu niekoľkých dní zmenila na katastrofu. Plánované dobytie krajiny do 72 hodín zlyhalo a Rusko v posledných týždňoch utrpelo obrovské straty. Desaťtisíce mŕtvych vojakov, nespočetné množstvo zničených vojenských vozidiel - bilancia je katastrofálna. Zdá sa, že aj údajní spojenci Ruska si myslia, že víťazstvo Putina je čoraz menej pravdepodobné.

Britský Express informoval o vojnovej prognóze bývalého vysokopostaveného čínskeho diplomata. Gao Yushenga, ktorý bol v rokoch 2005 až 2007 veľvyslancom svojej krajiny na Ukrajine a dodnes je považovaný za vplyvného zahraničnopolitického mysliteľa, vysvetlil, že je to len otázka času, kým Vladimir Putin prehrá vojnu na Ukrajine. Tvrdil, že Rusko stratilo "strategické vedenie a iniciatívu a už nemôže rozhodovať o tom, kedy a ako sa vojna skončí"

Čínsky diplomat totálne ponížil
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Mstyslav Chernov)

"Neúspech ruskej bleskovej vojny a neúspech rýchleho víťazstva signalizovali začiatok ruskej porážky. Ekonomická a finančná sila ruskej armády, zodpovedajúca jej postaveniu ako takzvanej vojenskej superveľmoci, nedokázala udržať vojnu s vyspelými technológiami, ktorá stála stovky miliónov dolárov denne. Porážka ruskej armády spôsobená chudobou je vidieť všade na bojisku," hodnotí čínsky diplomat. "Každý deň, keď sa vojna predlžuje, je pre Rusko ťažkým bremenom," dodal. 

Čínsky diplomat totálne ponížil
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Mstyslav Chernov)

Poníženie pre Putina! 

Aké poníženie pre Vladimíra Putina! Čína nedávno opakovane tvrdila, že nechce zaujať stanovisko vo vojne na Ukrajine a že bude udržiavať ekonomické vzťahy s Ruskom. Pred začiatkom vojny na konci februára sa Putin hrdo chválil, že priateľstvo medzi oboma krajinami nepozná „žiadne hranice“. Pretože šéf Kremľa až doteraz vnímal Čínu ako dokonalého spojenca vo svojich bojoch proti NATO a Západu. Gao Yusheng nemá priamy vplyv na čínsku vládu, no bývalého veľvyslanca si stále veľmi vážia vedci z Čínskej akadémie sociálnych vied (CASS). CASS je zase dôležitým think-tankom pre komunistickú stranu a vládu.

Viac o téme: PrehraRuskoČínaVladimir PutinUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu