Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Bývalý zástupca veliteľa NATO: Putinovi hrozí zosadenie, riešením je eskalácia konfliktu a jadrové zbrane

Sir James Everard, bývalý zástupca najvyššieho veliteľa spojeneckých síl NATO v Európe. Zobraziť galériu (2)
Sir James Everard, bývalý zástupca najvyššieho veliteľa spojeneckých síl NATO v Európe. (Zdroj: Twitter/ Security Studies)

LONDÝN - Ruský prezident Vladimir Putin potrebuje na víťazstvo nad Ukrajinou viac ako pol milióna vojakov. Podľa bývalého zástupcu veliteľa NATO je to zúfalá až bezvýchodisková situácia, ktorá môže viesť až k použitiu jadrového arzenálu.

Ruský prezident Vladimir Putin by na zabezpečenie víťazstva na Ukrajine potreoval poslať do boja ďalších 600 000 vojakov. Vyhlásil to Sir James Everard, bývalý zástupca najvyššieho veliteľa spojeneckých síl NATO v Európe. Ako dodal, jediným východiskom pre Putina je teraz "výrazne eskalovať" svoje sily na Ukrajine alebo použiť jadrové zbrane. V rozhovore pre The Sun veliteľ povedal, že "po vojne bažiaci Vlad", od ktorého sa očakávalo, že na sprievode ku Dňu víťazstva oznámi totálnu vojnu proti Ukrajine, má teraz problémy.

Sir James varoval, že pokiaľ Putin čoskoro nezabezpečí solídne víťazstvo na Ukrajine, hrozí mu zosadenie od vlastných generálov. "Nachádza sa v nezávideniahodnej situácii. Môže si za to celé sám. Neviem ako chce dosiahnuť svoje ciele bez ďalšej eskalácie konfliktu," povedal.

Wagner Group

Bývalý najvyšší veliteľ citoval správy posledného príspevku Wanger Group - žoldnierskej skupiny, ktorá je údajne silne zapojená do konfliktu a o ktorej je známe, že má úzke väzby na Rusko. Anonymný autor neuviedol, ako prišiel k číslu 600-tisíc vojakov, ale jeho vyjadrenie je propagované ako slušná ilustrácia rozsahu výzvy, ktorej čelí Putin na Ukrajine.

Rozdielny pohľad na jadrové zbrane? 

Sir James tiež varoval, že čoraz izolovanejší autokrat môže použiť jadrové zbrane na vyrovnanie síl po tom, čo sa Kyjevu podarilo zabezpečiť finančnú a vojenskú pomoc od USA v hodnote 33 miliárd dolárov. Práve o nej sa odborníci vyjadrovali, že by mohla zvrátiť vojnu v prospech Ukrajiny. "Z hľadiska logického myslenia sa to zdá byť úplne šialené," povedal Sir James o použití jadrových zbraní Ruskom. "Myslím si, že by to predstavovalo veľké strategické zlyhanie a nemôžem uveriť, že priaznivci, ktorých má (Putin) po celom svete, sa jednoducho nevytratia. Znamenalo by to ešte väčšiu izoláciu," dodáva Sir James. 

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Ako však správne podotkol, pre Putina nemusí znamenať jadrová vojna taký stav, ako pre zvyšok sveta. "Putin má oproti Západu výhodu v tom, že disponuje celou rodinou jadrových zbraní od malých až po tie, ktoré sú schopné zničiť celé mestá. V Spojenom kráľovstve máme torpédoborce, ale tie menšie nie. Pre Putina možno nie je jadrová vojna tak zničujúca, ako ju vidíme my. Stále si však myslím, že použitie akejkoľvek jadrovej zbrane by bolo strašné," vysvetľuje veliteľ.

Viac o téme: Jadrové zbraneNATOVladimir PutinVeľká BritániaUkrajina v krízeVojna na UkrajineSir James Everard
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu