Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VIDEO priživuje špekulácie o Putinovom zdraví: Dôkaz, že trpí vážnym ochorením?!

Putin sa kŕčovito pridržiaval stola Zobraziť galériu (2)
Putin sa kŕčovito pridržiaval stola (Zdroj: SITA/Russian Presidential Press Service via AP)

MOSKVA - Kvôli rôznym vyhláseniam Vladimira Putina o vojne na Ukrajine pozorovatelia opakovane spochybňovali jeho duševné zdravie. Teraz prezidentova reč tela na stretnutí s ruským ministrom obrany Sergejom Šojguom v Kremli podnietila špekulácie o tom, že môže mať Parkinsonovu chorobu.

Okrem množiacich sa vyhlásení, že Putin stratil kontakt s realitou, sa v pravidelných intervaloch ozývajú hlasy, že Putin má zdravotné problémy. Bitský denník The Times napríklad informoval, že ho sprevádza brigáda lekárov vrátane špecialistu na štítnu žľazu, ktorý prezidenta navštívil nespočetne veľakrát v rokoch 2016 až 2020, keď bol vo svojej rezidencii pri Čiernom mori. Kremeľ však koncom roka 2020 teóriu o rakovine odmietol ako nepravdivú.

Zábery zo štvrtkového stretnutia Putina so Šojguom teraz podnietili špekulácie, že prezident trpí Parkinsonovou chorobo. Vidno na nich, ako sa Putin, ktorý v októbri dovŕši 70 rokov, držal stola medzi ním a ministrom a zosunul sa na stoličku. "Myslím si to len ja, alebo naozaj Putin vyzerá menej zdravo s každým ďalším dňom vojny?" pýta sa na Twitteri reportérka ukrajinského webu The Kyiv Independent Illia Ponomarenko. "Vidím drastický rozdiel medzi dneškom a koncom februára."

Možno je na pokraji kolapsu

Experti na reč tela sa domnievajú, že z vystúpení šéfa Kremľa už dávno mohli vyčítať, že by mohol byť na pokraji kolapsu. Vyzerá, že nedokáže stáť rovno a každú chvíľu sa zosunie na zem. Ani jeho pohľad nie je príliš sústredený. Často sa pozerá dolu a na stranu, na stôl a podlahu a len zriedka sa pozerá na svojich podriadených. "Informovala som, že Vladimir Putin má Parkinsonovu chorobu a tu ho môžete vidieť, ako sa drží stola, takže jeho trasúca sa ruka nie je viditeľná, no nedokáže zabrániť tomu, aby klepal nohou," napísala vo štvrtok na Twitteri bývalá britská poslankyňa Louise Menschová odkazujúc na článok, v ktorom v marci napísala, že Putin sa zrejme snaží zatajiť, že má Parkinsona. 

Podľa odborníkov to môže dokazovať niekoľko znakov: Putinova nafúknutá tvár, jeho chôdza a tiež zmeny v správaní. Extrémne dlhý konferenčný stolík, pre ktorý šéf Kremľa už zožal na internete posmech, tiež údajne naznačuje, že prezidentovi je blízky kontakt nepríjemný. 

K Putinovi zavítal Macron
Zobraziť galériu (2)
K Putinovi zavítal Macron  (Zdroj: SITA/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

"Vzdialenosť naznačuje, že nechce dovoliť priame sociálne porovnávanie so svojimi hosťami, ktorí môžu byť v lepšej fyzickej kondícii," povedal pre anglický Express odborník na reč tela Erik Bucy.
 

Viac o téme: Vladimir PutinSergej ŠojguParkinsonova choroba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu