Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

V Afganistane zadržali dvoch novinárov spolupracujúcich s OSN

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Rahmat Gul, File)

KÁBUL - Dvoch novinárov, ktorí spolupracovali s Organizáciou Spojených národov (OSN), zadržali spolu s ďalšími miestnymi pracovníkmi v Afganistane. Oznámil to v piatok Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR), informuje o tom agentúra Reuters.

"Dvaja novinári pridelení k UNHCR a afganskí občania, ktorí s nimi pracovali, boli zadržaní v Kábule... Spravíme všetko pre to, aby sme túto situáciu vyriešili v spolupráci s ostatnými," uviedol UNHCR na sociálnej sieti Twitter. Afganská tajná služba NDS uviedla, že o zadržaní novinárov zatiaľ nič nevie. "Nemáme o nich žiadne informácie, kedy a kde zmizli... Informácie sa snažíme získať," uviedol hovorca NDS, ktorý zároveň dodal, že jeho úrad je ohľadom tejto veci v kontakte s afganským ministerstvom vnútra.

Agentúry, ktoré spadajú pod OSN, zamestnávajú novinárov, ktorí informujú o ich práci po celom svete, píše Reuters. Odkedy hnutie Taliban prevzalo vlani v auguste v Afganistane moc, stúpajú obavy, že podnikne kroky proti disidentom. OSN v posledných týždňoch vyjadrila opakovane znepokojenie v súvislosti s nezvestnými aktivistami bojujúcimi za práva žien.

Zahraničné krajiny odmietajú uznať vládu Talibanu

Zahraničné krajiny odmietajú uznať vládu Talibanu, avšak napriek tomu sa snažia v krajine angažovať, aby zmiernili humanitárnu krízu, ktorá má pôvod v ekonomike zasiahnutej sankciami i v zastavení financovania.

Delegácia Talibanu tento týždeň napríklad navštívila Ženevu, kde rokovala so švajčiarskymi predstaviteľmi aj s humanitárnymi agentúrami. Táto delegácia požiadala tiež o rokovania s medzinárodným spoločenstvom – ktoré vládu Talibanu oficiálne neuznáva – o poskytovaní nevyhnutnej humanitárnej pomoci pre Afganistan.

Viac o téme: ZadržanieNovináriAfganistanOSN
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu