Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Neuveriteľný škandál: Zdravotné sestry vydávali falošné preukazy o očkovaní, zbohatli o 1,5 milióna!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Dve zdravotné sestry z USA si zarobili viac ako 1,5 milióna dolárov (1,33 milióna eur) vďaka falošným očkovacím kartám. Na severovýchodnom pobreží ľudia dostávali očkovacie preukazy bez toho, aby podstúpili vakcináciu. Všetky čísla ohľadom úspešnosti očkovania boli tým pádom skreslené. Prípad skončil na súde.

Julie DeVuonová (49) a Marissa Urrarová (44) mali sfalšovať doklady o očkovaní (COVID-19 Vaccination Record Card). Do Imunizačného systému štátu New York (NYSIIS) zadávali falošné údaje o úspešnej vakcinácii ešte predtým, ako boli ľudia zaočkovaní, v niektorých prípadoch vakcinácia dokonca neprebehla vôbec. Dvojicu zatkli minulý štvrtok 27. januára a obvinili z falšovania úradných dokumentov druhého stupňa, DeVuonovú dokonca z prvého stupňa.

KORONAVÍRUS Zamestnankyňa lekára v Nemecku čelí obvineniam z falšovania očkovacích pasov

Rozdielne poplatky pre dospelých a pre deti 

DeVuonová prevádzkovala pediatrickú ambulanciu v Amityville na Long Island, Urrarová bola podľa stanice NBC News jej zamestnankyňa. Podľa vyjadrenia prokuratúry si sestry účtovali 220 dolárov (takmer 196 eur) za vybavenie očkovacieho preukazu pre dospelých a 85 dolárov (76 eur) pre deti. Pri domovej prehliadke DeVuonovej orgány činné v trestnom konaní zaistili 900-tisíc dolárov (801-tisíc eur) a účtovnú knihu, kde boli zapísané všetky poplatky spojené s touto nelegálnou činnosťou. 

Obhajcovia obžalovaných Barry Mark Smolowitz a Michael Alber sa na súde vyjadrili, že ich klientky sa považujú za nevinné. Alber ešte doplnil, že "obvinenia by nemali zatieniť dobrú zdravotnú starostlivosť, ktorú pani Urrarová pravidelne poskytovala pre dospelých aj deti. V dnešnej neistej dobe súdy vydávajú rozhodnutia o tom, že vlády prekračujú svoje kompetencie. Je preto dôležité, aby v tomto prípade zachovali rozvahu".

Neuveriteľný škandál: Zdravotné sestry
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Podľa okresného prokurátora mesta Suffolk Raymona Tierneya obvinené využívali svoje pozície v zdravotníctve, aby nelegálnou trestnou činnosťou prišli k veľkému obnosu peňazí. "Toto je výstraha aj pre ostatných zdravotníkov, ktorí zbohatli podobnou cestou. V oboch prípadoch budeme presadzovať zákon v plnom rozsahu," dodal. 

Viac o téme: FalšovanieOčkovanieKoronavírusCOVID-19Očkovací preukaz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu