Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Na svete je nová štúdia: Zaoberala sa plodnosťou po podaní vakcín! Pozrela sa aj na očkovanie v tehotenstve

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Ako je to s vakcínou proti koronavírusu a neplodnosťou? Z úst rôznych konšpirátorov a šíriteľov hoaxov už niekoľko mesiacov často zaznieva tvrdenie, že očkovanie môže mať negatívny dopad na našu plodnosť a po očkovaná by sme už vôbec nemuseli môcť mať deti. Proti tomu však stoja vedci a výsledky ich štúdií. Tie hovoria pravý opak.

Najnovšie to potvrdzuje nová štúdia americko-kanadských vedcov, na ktorú upozornil americký portál goodmorningamerica. Medzinárodný výskum sa zameral na celkovo dvetisíc párov, ktoré sa v období pandémie snažili počať dieťa. Výsledky pritom hovoria jednoznačne.

Na svete je nová
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Očkovanie vakcínami od spoločnosti Pfizer a Moderna na ich plodnosť nemalo absolútne žiaden vplyv. A to ako u žien, tak ani u mužov. Okrem toho, keďže v oboch prípadoch ide o mRNA vakcíny, ktoré nevnikajú do jadra buniek, bezpečné sú aj pre tehotné ženy. Je pritom úplne jednom, v akom štádiu tehotenstva sa žena dá zaočkovať, urobiť tak môže na jeho začiatku rovnako ako v poslednom mesiaci. Rovnako tak nemá na plodnosť vplyv ani vakcína od firmy Johnson & Johnson.

Táto najnovšia štúdia sa tak pridala k ďalším, ktoré tiež hovorili o tom, že očkovanie nemá žiaden vplyv na plodnosť.

Na svete je nová
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Naopak, ukázalo sa, že to, čo môže spôsobiť problémy s plodnosťou, je nákaza samotným koronavírusom. Prejaviť sa môžu najmä u mužov, avšak ide iba o dočasné problémy. Muži infikovaní koronavírusom majú totiž zhruba dva mesiace od nakazenia sa až o 18 percent nižžšiu šancu splodiť dieťa.

Americké centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb tiež upozorňuje, že neočkované tehotné ženy sú vystavené až dvakrát väčšiemu riziku hospitalizácie a pravdepodobnosť smrti u nich vzrastá až o 70 percent.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaPlodnosťTehotenstvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu