Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

KORONAVÍRUS Deti z marginalizovaných komunít budú v teréne očkovať výjazdové tímy

Očkovanie marginalizovaných komunít Zobraziť galériu (2)
Očkovanie marginalizovaných komunít (Zdroj: TASR/František Iván)

BANSKÁ BYSTRICA – Dopravná zdravotná služba spoločnosti Merea spúšťa v spolupráci s Fakultnou nemocnicou s poliklinikou (FNsP) F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici pilotný projekt zameraný na očkovanie detí z marginalizovaných komunít proti ochoreniu COVID-19. Na piatkovej tlačovej konferencii o tom informoval generálny riaditeľ spoločnosti Ernest Caban.

Pediatrické výjazdové očkovacie tímy budú deti z marginalizovaných skupín obyvateľstva očkovať po dohode s jednotlivými samosprávami vo všetkých regiónoch Slovenska. Vakcínu proti ochoreniu COVID-19 budú podávať deťom vo veku 5 až 11 rokov i starším deťom do 18 rokov. Na projekte spolupracujú i Intervenčné tímy Ministerstva zdravotníctva SR a organizácia Zdravé regióny. "V tímoch máme pediatrov, pediatrické sestry, záchranárov a administrátorov. Vieme poskladať niekoľko tímov a v jeden deň očkovať i na dvoch miestach," priblížil medicínsky riaditeľ spoločnosti Jozef Karaš.

Očkovanie marginalizovaných komunít
Zobraziť galériu (2)
Očkovanie marginalizovaných komunít  (Zdroj: TASR/František Iván)

Pilotné pediatrické výjazdové očkovanie sa v pondelok (31. 1.) uskutočnilo v Moldave nad Bodvou, kde zdravotníci zaočkovali celkovo 42 detí. "Skúsenosti ukazujú, že sme nemali nejaké vážnejšie komplikácie, alebo nežiadúce účinky," dodal Karaš s tým, že výjazdové očkovanie sa zaobišlo bez akýchkoľvek komplikácií. Najbližšie očkovanie detí priamo v teréne by sa malo uskutočniť budúci týždeň vo Veľkom Krtíši.

Očkovanie 5 až 11 ročných detí v Košiciach (Zdroj: TASR/František Iván)

Banskobystrická Rooseveltova nemocnica bude v rámci projektu na základe potrieb výjazdových očkovacích tímov zabezpečovať dodávku, uskladnenie a výdaj vakcín. "V Rooseveltovej nemocnici sme doposiaľ dokázali zaočkovať viac ako 120.000 obyvateľov. Sme radi, že touto spoluprácou môžeme prispieť k zvýšeniu zaočkovanosti populácie a dostupnosti vakcín pre obyvateľstvo zo vzdialenejších okresov a marginalizovaných skupín," uviedla riaditeľka FNsP F. D. Roosevelta Miriam Lapuníková.

Dopravná zdravotná služba spoločnosti Merea organizovala spoločne s Rooseveltovou nemocnicou od júna 2021 i nízkoprahové výjazdové očkovanie dospelých. V 78 obciach po celom Slovensku dokázali zaočkovať vyše 20.000 ľudí z marginalizovaných komunít, ďalších vyše 10.000 ľudí spoločnosť zaočkovala v spolupráci s Bratislavským samosprávnym krajom.

Viac o téme: DetiOčkovanieKoronavírusMarginalizované komunity
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu