Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Fínsko trvá na svojom práve vstúpiť do NATO: Prezident kritizoval požiadavku Putina

Fínsky prezident Sauli Niinistö a ruský prezident Vladimir Putin
Fínsky prezident Sauli Niinistö a ruský prezident Vladimir Putin (Zdroj: TASR/AP)

HELSINKI - Fínsky prezident Sauli Niinistö kritizoval požiadavku ruského prezidenta Vladimira Putina, aby Severoatlantická aliancia (NATO) obmedzila svoju expanziu v Európe, čo by znamenalo, že žiadnym novým členom by nemalo byť dovolené vstúpiť do Organizácie Severoatlantickej zmluvy. Niinistö to uviedol v rozhovore pre nemecký denník Die Zeit, ktorý bude zverejnený vo štvrtok. V stredu o tom informovala agentúra DPA.

"Chceme, aby sme sa sami mohli rozhodnúť, či sa pripojíme k bezpečnostnej aliancii, alebo nie. Toto je základná otázka národnej suverenity (Fínska) a ruská požiadavka túto suverenitu spochybňuje," uviedol Niinistö.

DPA pripomína, že Fínsko nie je členom NATO, avšak je blízkym partnerom tejto aliancie. Fínska armáda sa po boku členských štátov NATO zúčastnila na misii KFOR v Kosove, bojovala v Afganistane aj Iraku a zapojila sa tiež do výcviku bezpečnostných zložiek v Mali. Fínsko má dvere do NATO dlhodobo otvorené, pričom Helsinki trvajú na svojom práve požiadať o členstvo hocikedy v prípade, ak sa tak rozhodnú.

Helsinki debatujú o vstupe do NATO

Helsinki opäť debatujú o možnosti vstupu do NATO v atmosfére napätia okolo Ukrajiny a zoznamu ruských bezpečnostných požiadaviek. Rusko nedávno naznačilo, že prípadný vstup Fínska a Švédska do NATO by Moskvu donútil k reakcii.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu