Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ministri zahraničných vecí NATO rokovali o Rusku i Ukrajine: Obavy z ďalšieho konfliktu

Ministri zahraničných vecí NATO mimoriadne rokovali o Rusku i Ukrajine
Ministri zahraničných vecí NATO mimoriadne rokovali o Rusku i Ukrajine (Zdroj: SITA/AP Photo/Olivier Matthys)

BRUSEL - Ministri zahraničných vecí členských krajín NATO hovorili v piatok o spolupráci v otázkach zhromažďovania ruských vojakov v okolí hranice s Ukrajinou a bezpečnostných požiadaviek Moskvy.

Ministri sa na mimoriadne rokovanie pripojili prostredníctvom videokonferencie. Zasadnutiu predsedal generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Diplomati členských krajín NATO v piatok uviedli, že medzi európskymi spojencami stále existujú kľúčové rozdiely v tom, aký postoj by mala Aliancia zaujať na rokovaniach medzi NATO a Ruskom, ktoré sú na pláne v stredu 12. januára. Ide o prvé takéto stretnutie od júla 2019, pripomína agentúra AFP.

Rusko ponúka dialóg

Podľa niektorých členských krajín sa má pozornosť aj naďalej zameriavať na to, aby sa Rusko stiahlo z Ukrajiny. Požiadavky Moskvy by podľa týchto krajín mali byť odmietnuté. Ďalšie členské krajiny uvádzajú, že toto stretnutie by mohlo naštartovať proces rokovaní. "Rusko ponúka dialóg a my sa toho nesmieme obávať, aj napriek tomu, že návrhy Ruska pre nás nie sú vždy prijateľné," povedal vo štvrtok zdroj z prostredia francúzskej vlády. O niektorých bodoch je podľa predstaviteľa s Ruskom možné viesť rozhovory – napríklad v oblasti bezpečnosti a stability.

V pondelok 10. januára sa majú v Ženeve uskutočniť rokovania medzi administratívou prezidenta USA Joea Bidena a Kremľom. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v piatok povedala, že do americko-ruských rokovaní o riešení krízy okolo Ukrajiny sa musí zapojiť aj Európska únia.

Rusko v decembri minulého roka Spojeným štátom a ich spojencom predložilo návrhy dvoch dohôd. Žiada v nich, aby sa Ukrajina v budúcnosti nestala členskou krajinou Severoatlantickej aliancie, a takisto stiahnutie vojakov NATO z blízkosti ruských hraníc. Západ tieto požiadavky odmieta a Moskve v prípade útoku na Ukrajinu pohrozil prísnymi sankciami.

Korčok na schôdzke ministrov NATO

"Dlhodobo sa zasadzujem o to, aby Slovensko a aj Aliancia mali s Ruskou federáciou vzťahy založené na otvorenom dialógu a vzájomnom rešpekte a vzťahy zbavené predsudkov a konfrontácie. Preto vítam, že sa nám z iniciatívy NATO podarilo po viac ako dvoch rokoch dohodnúť na usporiadaní spoločného rokovania s Ruskom. Na tieto rokovania ideme ako spojenci, ktorí majú spoločný záujem na zlepšení bezpečnostnej situácie na východnej hranici Aliancie a ktorí sa zároveň vedia spoločne postaviť za hodnoty a princípy založené na rešpektovaní medzinárodného práva a našich záväzkov. A to znamená aj bezpečnosť a stabilitu našich partnerov, ako je Ukrajina a Gruzínsko, a ich možnosť slobodne a suverénne sa rozhodovať o svojej budúcnosti," uviedol minister Korčok.

NATO sa obáva nového konfliktu na Ukrajine a zlyhania diplomacie

Severoatlantická aliancia sa obáva "skutočného rizika" vypuknutia nového ozbrojeného konfliktu na Ukrajine, čo naznačuje posilňovanie počtu vojakov ruskej armády na hraniciach s touto krajinou. NATO sa musí sa pripraviť aj na možnosť diplomatického neúspechu, varoval v piatok generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Podľa tlačovej agentúry AFP šéf Aliancie po piatkovej mimoriadnej videokonferencii ministrov zahraničných vecí NATO pripomenul, že vojenská konsolidácia ruských jednotiek v blízkosti hraníc s Ukrajinou pokračuje a je sprevádzaná výhražnými prejavmi Moskvy, ak jej požiadavky nebudú akceptované. "Tieto požiadavky sú však neprijateľné, takže riziko nového konfliktu je reálne," povedal Stoltenberg po skončení ministerských rokovaní.

Viac o téme: MimoriadneRokovanie RuskoNATOUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu