Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Svetoví lídri reagujú na dohodu z Glasgowa: Je potrebné urobiť oveľa viac

Boris Johnson Zobraziť galériu (5)
Boris Johnson (Zdroj: SITA/Henry Nicholls/Pool via AP)

LONDÝN - Britský premiér Boris Johnson v sobotu pakt, ktorý prijali delegáti na Klimatickej konferencii OSN (COP26) v Glasgowe, označil za "veľký krok vpred". Takisto však upozornil, že je potrebné urobiť ešte oveľa viac. Informovala o tom agentúra AFP.

"V najbližších rokoch je potrebné urobiť ešte oveľa viac," povedal Johnson po konferencii, ktorá sa skončila v sobotu. "Dnešná dohoda je však veľkým krokom vpred a - v zásade - máme vôbec prvú medzinárodnú dohodu o postupnom odklone od využívania uhlia a postup na udržanie nárastu globálnej teploty na 1,5 stupňa Celzia," povedal. Johnson sa zároveň prostredníctvom Twitteru poďakoval svetovým lídrom, delegátom a ďalším účastníkom za to, že prispeli k dosiahnutiu paktu. Poďakovanie vyjadril aj predsedovi klimatickej konferencie Alokovi Sharmovi.

 

 

Klimatický summit OSN (COP26) v Glasgowe sa v sobotu skončil prijatím paktu, ktorého cieľom je obmedziť nebezpečné zvyšovanie teploty na planéte. Dohoda bola dosiahnutá napriek poslednej intervencii  Číny a Indie a pod ich tlakom sa do glasgowského paktu nedostal záväzok o úplnom zavrhnutí uhlia, ale len o odklone od neho.

Boris Johnson
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Henry Nicholls/Pool via AP)

Generálny tajomník OSN António Guterres uviedol, že dosiahnuté dohody považuje za nedostatočné. "Výsledok COP26 je kompromisom, ktorý odráža záujmy, rozpory a úroveň politickej vôle (riešiť klimatický problém) v dnešnom svete," napísal na sociálnej sieti Twitteri.Glasgowský klimatický pakt "opätovne potvrdzuje" ciele Parížskej dohody z roku 2015: "udržať nárast globálnej teploty výrazne pod 2 °C" a "pokračovať v úsilí obmedziť nárast teploty na 1,5 °C".

COP26 je krok správnym smerom, tvrdí Ursula von der Leyenová

Konferencia COP26 je "krok správnym smerom" a udržanie nárastu globálnej teploty do 1,5 stupňami Celzia je stále na dosah. Uviedla to v sobotu predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová.

"Práca však ešte ani zďaleka nie je hotová," dodala. Prísľuby z Glasgowa je podľa nej potrebné realizovať čo najskôr a potom si dávať ďalšie ciele. Klimatický summit OSN (COP26) v Glasgowe sa v sobotu 13. novembra skončil prijatím paktu, ktorého cieľom je obmedziť nebezpečné zvyšovanie teploty na planéte. Dohoda bola dosiahnutá napriek poslednej intervencii Číny a Indie a pod ich tlakom sa do glasgowského paktu nedostal záväzok o úplnom zavrhnutí uhlia, ale len o odklone od neho.

Protest klimatických aktivistov počas
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alberto Pezzali)

Delegáti v Glasgowe dosiahli pokrok vo všetkých troch cieľoch, ktoré určili na začiatku konferencie, uviedla von der Leyenová vo vyhlásení zverejnenom v sobotu na oficiálnej webovej stránke EK. Prvý cieľom bolo zaviazať sa na obmedzenie emisií skleníkových plynov v tomto desaťročí a udržať nárast globálneho otepľovania do 1,5 stupňa Celzia. Ďalšími cieľmi je nazbierať ročne 100 miliárd dolárov na financovanie klimatických opatrení chudobných krajín a dosiahnuť dohodu na oficiálnych pravidlách v oblasti zníženia emisií prijatých na konferencii v Paríži v roku 2015.

Summit COP26 podľa Thunbergovej nič nedosiahol

Švédska klimatická aktivistka Greta Thunbergová v sobotu povedala, že Klimatický summit OSN (COP26) v Glasgowe, ktorý sa skončil v sobotu, "nič nedosiahol". "COP26 sa skončil. Tu je stručné zhrnutie: Bla, bla, bla," napísala Thunbergová na Twitteri. Ozajstná práca podľa jej vyjadrení pokračuje mimo takýchto rokovacích sál. "Nikdy sa nevzdáme," dodala.

Fráza používaná Gretou Thurnberg
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alberto Pezzali)

Thunbergová klimatickú konferenciu COP26 kritizovala aj proteste v Glasgowe, ktorý sa konal 5. novembra. Svetoví lídri, ktorí sa zhromaždili na glasgowskom summite, sa podľa jej slov usilujú len o to, aby biznis fungoval tak ako doposiaľ a aby neutrpeli záujmy a ekonomika krajín bohatého "globálneho severu". Thunbergová zároveň mladých ľudí vyzvala, aby boli v oblasti boja proti klimatickej zmene aktívni a zúčastnili na zhromaždeniach na podporu klímy.

Greta Thunbergová
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Danny Lawson/PA via AP)

Viac o téme: SummitGlasgowBoris JohnsonUrsula von der LeyenováCOP26
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu