Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Očkovanie proti KORONAVÍRUSU nemusí navždy štípať: Vedci skúmajú aj iné zaujímavé možnosti!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Všetky vakcíny proti koronavírusu, ktoré boli práve schválené, sa injekčne aplikujú do ramena. V budúcnosti sú mysliteľné aj iné spôsoby ako inhalačný alebo nosový sprej. Dokonca by boli možné aj tablety. Väčšina z týchto nápadov je ešte len v plienkach.

Na očkovanie proti koronavírusu musíte doteraz vydržať jednu alebo dokonca dve injekcie. Farmaceutické spoločnosti medzitým nepracujú len na iných vakcínach, ale aj na vakcínach, ktoré nemusia byť podávané injekčne. Nie je to len o vyhýbaní sa nepríjemnostiam, odborníci sa domnievajú, že vakcína podávaná ako sprej alebo možno ako tableta by mohla mnohým ľuďom pomôcť prekonať výhrady k očkovaniu.

KORONAVÍRUS Je to lotéria alebo len ďalšie Matovičovo fiasko? Ľudia hlásia množiace sa SMS správy či padajúci web

Čínsky výrobca dosiahol značný pokrok vo vývoji inhalačných vakcín. V štúdii fázy 1 bola aerosolová vektorová vakcína testovaná na zdravých dobrovoľníkoch v nemocnici Zhongnan v čínskom Wu-chane. Výsledky boli teraz publikované v časopise The Lancet. Účastníci inhalačné dávky vakcíny dobre znášali a dosiahli dobrý imunologický účinok. Zapojení vedci naznačujú, že inhalačnú vakcináciu je možné použiť aj ako posilňovaciu očkovaciu látku po počiatočnom očkovaní injekčnou vakcínou. Na to sú však potrebné ďalšie štúdie.

Očkovanie proti KORONAVÍRUSU nemusí
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Číňania nie sú ani zďaleka jediní, ktorí skúmajú aerosolové vakcíny. Švédsky výrobca inhalačných prípravkov Iconovo pracuje na sprístupnení vakcíny vdýchnutím, ako aj na podaní očkovacej látky nosovým sprejom. Základ pre to pochádza zo start-upu imunologického výskumu ISR v Štokholme, ktorý vyvinul suchú práškovú vakcínu proti Covid-19. Spoločnosť založil Ola Winquist, profesor imunológie na Karolínskom inštitúte. Podľa BBC je vakcína vyrobená z „replikovaných“ vírusových proteínov.

KORONAVÍRUS Británia chce motivovať mladých k očkovaniu: Ponúkajú zľavy aj pizzu

Bez chladenia a flexibilné

Pre BBC Winquist vyzdvihol výhody predovšetkým suchých vakcín. Sú „veľmi ľahko distribuovateľné bez chladiaceho reťazca a podávané bez poskytovateľa zdravotnej starostlivosti“. To by mohlo byť prospešné najmä pre očkovacie kampane v Afrike, kde je ochladzovanie očkovacích látok problémom kvôli vysokým teplotám a neistému napájaniu. Navyše, africké krajiny so svojimi zdravotnými systémami nie sú vždy napríklad schopné zriadiť infraštruktúru pre očkovanie proti koronavírusu.

Očkovanie proti KORONAVÍRUSU nemusí
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Prášková vakcína bola zatiaľ testovaná iba na myšiach, ale ISR a Iconovo chcú do dvoch mesiacov začať štúdie na ľuďoch. Suchá vakcína by mohla byť v neskoršej fáze vývoja možno tiež zlisovaná do tablety. Alebo by bol prášok prinesený do zdravotníckych zariadení a iba tam pridaním roztoku sterilnej vody do tekutej vakcíny.

Očkovanie proti KORONAVÍRUSU nemusí
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Ďalšou možnosťou očkovania je nosový sprej. Štúdia Fran Lundovej a Troya Randalla z University of Birmingham/Alabama bola nedávno publikovaná v časopise Science. Podľa nej je v súčasnosti až sedem kandidátov na intranazálne použitie. Celkovo sa stále vyvíja takmer 100 vakcín proti SARS-CoV-2. Lundová a Randall vidia výhody pre určité časti imunitnej odpovede, ale predpokladajú, že toto podanie vakcíny by mohlo byť obzvlášť vhodné aj pre posilňovacie dávky.

Viac o téme: SprejVýskumOčkovanieTabletkaInhaláciaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu