Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

KORONAVÍRUS Nemecká vláda plánuje na jeseň sprísniť obmedzenia pre nezaočkovaných

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BERLÍN - Nemecká vláda plánuje od jesene rozsiahle obmedzenia pre ľudí nezaočkovaných proti ochoreniu COVID-19. Od polovice októbra by sa mali zrušiť i bezplatné testy na koronavírus, ako vyplýva zo správy ministra zdravotníctva Jensa Spahna určenej pre spolkové krajiny a Spolkový snem, ktorý mali k nahliadnutiu nemecké médiá a agentúra DPA.

Nepočíta sa ale s natoľko tvrdými obmedzeniami, aké v krajine prijali počas uplynulých vĺn nákazy. "Taký prísny lockdown ako v druhej a tretej vlne pandémie so všetkou pravdepodobnosťou potrebný nebude," citoval v stredu zo správy rezortu zdravotníctva denník Die Welt. Nevyhnutné je ale zachovanie základných opatrení, akými sú dodržiavanie odstupu, hygienických pravidiel a nosenie rúšok - konkrétne v uzavretých priestoroch, kde sa stretáva veľký počet ľudí, pričom sa nevie, či sú zaočkovaní alebo nie.

Tieto opatrenia budú pritom platiť "nepretržite" a "nezávisle od incidencie" nákazy. Povinnosť nosiť medicínske rúška - "pre všetkých, očkovaných i tých, čo COVID-19 prekonali" - má zostať v platnosti minimálne do jari budúceho roku, a to najmä v prostriedkoch verejnej dopravy a obchodoch.

Od začiatku, respektíve polovice septembra by mala byť podľa návrhu ministerstva účasť na podujatiach v celom Nemecku možná len pre očkovaných, testovaných alebo ľudí po prekonaní ochorenia COVID-19. Vzťahovať sa to má konkrétne na vnútorné sedenie reštaurácií, hotely, služby, šport, vnútorné akcie, ako aj veľkokapacitné podujatia vonku či vnútri. V prípade, že dôjde k zhoršeniu pandemickej situácie, môže dôjsť dokonca k obmedzeniu či vylúčeniu účasti neočkovaných osôb z podujatí a gastronomických prevádzok.

Cieľom je nielen zamedzenie preťaženia nemocníc, ale aj "ochrana skupín osôb, ktoré ešte nemohli byť zaočkované pred prípadným ťažkým priebehom ochorenia", uvádza denník Berliner Morgenpost. Okrem šírenia variantu delta a prírastku infikovaných po návrate z dovoleniek menuje ministerstvo dva ďalšie dôvody, prečo hrozí štvrtá vlna pandémie - obyvateľstvo už pri stretávaní sa takmer nedodržiava obmedzenia a počas jesene a zimy sa znova očakáva vyššia sezónna miera šírenia vírusu.

Plánované zrušenie bezplatných rýchlotestov ministerstvo odôvodňuje argumentom, že v súčasnosti majú už všetci možnosť dať sa zaočkovať. Nárok na testy zdarma budú mať ale naďalej osoby, ktoré sa nemôžu dať zaočkovať, tehotné ženy, deti a mladiství. Ďalšie kolo rokovaní nemeckej kancelárky Angely Merkelovej s premiérmi spolkových krajín o ďalšom postupe v boji proti pandémii sa bude konať 10. augusta.

Viac o téme: OčkovanieObmedzeniaNemeckoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu