Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

USA zhabali tanker: Majiteľ tajne vozil ropu do KĽDR, teraz ho chce FBI

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Spojené štáty v piatok zhabali singapurský tanker, ktorý bol využívaný na obchádzanie embarga na dodávky ropy a ropných produktov do Severnej Kórey, informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na americké ministerstvo spravodlivosti.

Sudca federálneho súdu v New Yorku vydal rozsudok o prepadnutí veci, ktorý oprávňuje Spojené štáty prevziať vlastníctvo tankera M/T Courageous, ktorý sa v súčasnosti nachádza v Kambodži. Majiteľom tankera s kapacitou 2734 ton ropy je singapurský občan Kwek Kee Seng, ktorý je zatiaľ na slobode.

"Kwek a jeho komplici boli zapojení do rozsiahleho plánu, ktorého cieľom bolo obchádzať sankcie USA a OSN používaním plavidiel pod ich kontrolou na tajnú prepravu paliva do Severnej Kórey," uvádza sa vo vyhlásení súdu.

Zabavený tanker od augusta do decembra 2019 v rozpore s predpismi nepodával informácie o svojom pohybe. Podľa USA v tom čase prevážal ropu do KĽDR. Dokazujú to satelitné snímky, podľa ktorých Courageous preložil na inú loď patriacu KĽDR ropu spolu za 1,5 milióna dolárov.

 

 

Kwek bol obvinený zo sprisahania s cieľom vyhnúť sa ekonomickým sankciám voči Severnej Kórei a z prania špinavých peňazí.

Vzťahy medzi USA a KĽDR sú dlhodobo napäté, pričom severokórejský minister zahraničných vecí v júni vylúčil akékoľvek rozhovory so Spojenými štátmi s tým, že takýto dialóg "nás nikam nedostane". Rokovania medzi týmito dvoma krajinami boli zastavené pre medzinárodné sankcie uvalené na Severnú Kóreu, vyzbrojenú jadrovými zbraňami a pre to, čoho by sa mala krajina vzdať výmenou za ich zrušenie.

Viac o téme: TankerUSAFBIKĽDRKwek Kee Seng
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu