Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VIDEO Severná Kórea údajne opäť buduje zariadenie na výrobu uránu: Začne vyrábať jadrové zbrane?

Vodca KĽDR Kim Čong-un Zobraziť galériu (2)
Vodca KĽDR Kim Čong-un (Zdroj: SITA/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

WASHINGTON - Nové satelitné snímky potvrdzujú, že Severná Kórea rozširuje svoje kľúčové zariadenie, ktoré je schopné obohacovať urán pre potreby jadrových zbraní. Informovala o tom vo štvrtok stanica CNN s odvolaním sa na expertov, ktorí tieto satelitné snímky analyzovali.

Snímky, ku ktorým mala CNN prístup, zhotovila začiatkom týždňa spoločnosť Maxar Technologies. KĽDR podľa týchto záberov pokračuje s výstavbou na mieste zariadenia na obohacovanie uránu v Jongbjone na severozápade krajiny.                  

Tieto zmeny môžu Severnej Kórei umožniť navýšiť výrobu jadrového materiálu na zbrane až o 25 percent, píše CNN s odvolaním sa na experta na jadrové zbrane Jeffreyho Lewisa.

Americké úrady zatiaľ mlčia

Americké úrady o nedávnych krokoch KĽDR vedia a podľa CNN potvrdzujú, že takýto vývoj môže byť signálom, že táto krajina plánuje navýšiť produkciu uránu obohateného na výrobu zbraní. Americká Rada pre národnú bezpečnosť (NSC), ministerstvo obrany, kancelária riaditeľky amerických spravodajských služieb (DNI) a Ústredná spravodajská služba (CIA) sa k záležitosti odmietli vyjadriť.

Vojenská prehliadka v Severnej
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

Skúška nových striel

Severná Kórea odpálila v stredu ráno do Japonského mora dve balistické strely, pripomína CNN. Severná Kórea už v pondelok oznámila, že cez víkend skúšobne odpálila nový typ "riadených striel dlhého doletu". Hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Ned Price stredajšie testy Severnej Kórey odsúdil a žiadal o diplomatický prístup k celej záležitosti.

Viac o téme: UránJadrové zbraneUSAKim Čong-unSeverná KóreaKĽDR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu