Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

USA a Británia obvinili Taliban z vyvražďovania civilistov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Rahmat Gul)

KÁBUL - Podľa Spojených štátov a Británie hnutie Taliban zrejme pácha v Afganistane "vojnové zločiny". Obe krajiny Taliban v pondelok obvinili z "vyvražďovania civilistov" v meste Spin Boldak, ktoré sa nachádza na hraniciach s Pakistanom. Informovala o tom agentúra AFP.

 "V meste Spin Boldak v provincii Kandahár Taliban vyvraždil z pomsty desiatky civilistov. Tieto vraždy môžu predstavovať vojnové zločiny a musia byť vyšetrené. Bojovníci alebo velitelia Talibanu musia niesť zodpovednosť," uviedli veľvyslanectvá USA a Británie v príspevkoch na sociálnej sieti Twitter.

Kritika zo strany zastupiteľských úradov prichádza po tom, ako afganská Nezávislá komisia pre ľudské práva uviedla, že talibovia vraždili z pomsty v meste Spin Boldak. Podľa komisie Taliban po tom, ako sa zmocnil okresu Spin Boldak, prenasledoval a zisťoval totožnosť bývalých a súčasných predstaviteľov vlády a zabíjal ľudí, ktorí s konfliktom nemali nič spoločné. Talibovia mali takto zavraždiť najmenej 40 ľudí.

Po víkende ťažkých bojov Taliban v noci na pondelok napadol najmenej tri provinčné metropoly – Kandahár, Herát a Laškargáh. Talibovia dosiahli významné územné zisky v záverečných fázach odchodu americkej armády z krajiny prevažne v riedko osídlených vidieckych oblastiach. V uplynulých týždňoch však vyvinuli nátlak na niekoľko provinčných metropol a dobyli kľúčové hraničné priechody.

Viac o téme: VraždaCivilistiUSABritániaTaliban
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu