Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Röntgenové snímky ako dôkaz: Takto sa líšia pľúca u zaočkovaných a nezaočkovaných chorých na COVID

Vľavo pľúca zaočkovaného pacienta na Covid-19, vpravo toho nezaočkovaného. Zobraziť galériu (6)
Vľavo pľúca zaočkovaného pacienta na Covid-19, vpravo toho nezaočkovaného. (Zdroj: Twitter/ Faheem Younus)

WASHINGTON - Očkovanie nemusí úplne zabrániť infekciám koronavírusom Sars-CoV-2. Chráni však dobre pred prudkým priebehom ochorenia. Porovnanie dvoch röntgenových snímok ukazuje, čo to znamená pre možné poškodenie pľúc.

MRNA vakcíny proti Covid-19 schválené na Slovensku fungujú dobre. Ale nemôžu zabrániť každej infekcii. Hlásené boli aj príležitostné ťažké prípady a úmrtia. Odborníci predpokladajú, že podiel tých, ktorí napriek úplnému očkovaniu vážne ochorejú, je o niečo vyšší u variantu delta ako u alfa mutácie, ktorá bola donedávna dominantná.

Muž (61) dostal vakcínu Pfizer: Po oboch dávkach trpel nepríjemným vedľajším účinkom

Stále však platí, že vakcíny chránia. Pretože kto sa nakazí aj napriek tomu, že je očkovaný, bude mať ťažký priebeh liečby oveľa menej často ako neočkovaná osoba. Dva röntgenové zábery ukazujú, aký veľký môže byť rozdiel, pokiaľ ide o poškodenie pľúc.

Jasný rozdiel

Na röntgenových snímkach, ktoré zdieľal na Twitteri Faheem Younus, vedúci oddelenia infekčných chorôb na univerzite v Marylande, môžete vidieť dve úplne odlišné pľúca. V obidvoch prípadoch obrázky pochádzajú od pacienta s Covid-19. Jeden obrázok zobrazuje podstatne viac svetlých tieňov ako druhý. Röntgen zobrazuje pľúca neočkovanej osoby. 

Pľúca zaočkovaného pacienta na Covid-19
Zobraziť galériu (6)
Pľúca zaočkovaného pacienta na Covid-19  (Zdroj: Twitter/ Faheem Younus)

Biele tiene sa vyskytujú pri zápale pľúc. Ak tkanivo uchováva vodu, objaví sa na röntgenových lúčoch ako ľahký zákal. Potom to vyzerá, akoby ste sa pozreli na pľúca akousi tabuľou z matného skla. Tento príznak sa nevyskytuje na druhých pľúcach. Patria osobe, ktorá bola očkovaná proti Covid-19 a ktorá si zjavne lepšie poradila s infekciou Sars-CoV-2.

Pľúca nezaočkovaného pacienta na Covid-19
Zobraziť galériu (6)
Pľúca nezaočkovaného pacienta na Covid-19  (Zdroj: Twiter/ Faheem Younus)

Takto vyzerajú pľúca po covide

Začiatkom roku 2021 Brittany Bankhead-Kendallová, odborná asistentka na Texas Tech University, bila na poplach: „Po zotavení z Covidu vyzerajú pľúca horšie ako pľúca fajčiarov, ktoré sme kedy videli,“ uviedla vtedy lekárka. Ako informovala televízna stanica WGN America, röntgenové snímky ukazujú dramatický rozdiel medzi zdravými pľúcami, pľúcami fajčiara a pľúcami po Covide:

Zdravé pľúca
Zobraziť galériu (6)
Zdravé pľúca  (Zdroj: Brittany Bankhead-Kendall)

Pľúca fajčiara
Zobraziť galériu (6)
Pľúca fajčiara  (Zdroj: Brittany Bankhead-Kendall)

Pľúca po ťažkom priebehu Covid-19
Zobraziť galériu (6)
Pľúca po ťažkom priebehu Covid-19  (Zdroj: Brittany Bankhead-Kendall)

Keith Mortman, lekár Univerzitnej nemocnice Georgea Washingtona, už v marci 2020 upozornil na skutočnosť, že Sars-CoV-2 spôsobuje veľké upchatie pľúc. V tom čase zverejnil video poškodených pľúc, pri ktorých už umelá ventilácia nestačila na to, aby udržala pacienta nažive, a bolo potrebné prijať prísnejšie opatrenia. Dotknutá osoba pôvodne trpela „iba“ horúčkou, kašľom a dýchavičnosťou.

Covid sa nevytratí, už to nie je reálne, tvrdí slovenský infektológ: Z troch možností nezaočkovaným ostali len dve!

Viac o téme: PoškodenieFajčiarPľúcaKoronavírusCovid-19Keith MortmanBrittany Bankhead-Kendallov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu