Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vakcína ako rozdielový hráč v boji s COVIDOM: Tieto krajiny vstupujú do najhoršej fázy pandémie!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

JOHANNESBURG - Mutácia delta, ktorá sa rýchlo stala prevažujúcim variantom koronavírusu vo veľkej časti sveta, si vyberá tvrdú daň v rozvojových krajinách. Miera zaočkovanosti je v nich príliš nízka na to, aby sa predišlo vlne úmrtí v súvislosti s nárastom potvrdených prípadov choroby covid-19. Zatiaľ čo v Európe a Spojených štátoch sa zvýšené počty infekcií nepremietajú tak výrazne do štatistík o úmrtiach, chudobnejšie krajiny v niektorých prípadoch vstupujú do najhoršej fázy pandémie, píše denník Financial Times (FT).

Svet rieši kľúčovú otázku: Aké účinné sú vakcíny proti variantu DELTA? Toto sú najnovšie údaje!

"Svet si myslí, že epidémia sa skončila," povedala Fatima Hassanová, zakladateľka juhoafrickej iniciatívy v oblasti verejného zdravia a práva Health Justice Initiative (HJI). "My ale stále nemáme dostatok proticovidových vakcín a to aj napriek tomu, že svet si uvedomil, aká ničivá je mutácia delta," dodala. Variant delta, ktorý bol prvýkrát objavený v Indii, v súčasnosti pripadá na 95 percent všetkých sekvenovaných pozitívnych vzoriek v JAR. V krajine, kde štart očkovacej kampane spomalili výpadky dodávok a v poslednom čase aj vlna politického násilia, sú plne očkované len tri percentá populácie.

V Indonézii, kde mutácia delta tvorí 99 percent sekvenovaných vzoriek, je plne očkovaných len šesť percent populácie. JAR aj Indonézia v poslednom mesiaci zaznamenali rekordné prírastky nakazených. V Indonézii pribudlo 14. júla 54 517 potvrdených prípadov, čo je štvornásobok hodnôt, ktoré krajina registrovala v priebehu januára.

Vakcína ako rozdielový hráč
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA (AP Photo/Firdia Lisnawati))

Problémy má aj Afrika

Rovnaký vzorec je zrejmý vo väčšine Afriky, ktorá podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) minulý týždeň zaznamenala 43% nárast úmrtí na covid-19 v porovnaní s predchádzajúcim týždňom. Až 83% nárast počtu úmrtí oproti minulému týždňu zaznamenalo päť afrických krajín - Namíbia, JAR, Tunisko, Uganda a Zambia. Za posledný mesiac si africký kontinent pripísal milión nakazených, čo je doterajší rekord. "Dvojitý problém nedostatku vakcín a nedostatočnej starostlivosti vážne podkopáva schopnosť účinne reagovať na zhoršujúcu sa pandémiu," uviedla riaditeľka oddelenia WHO pre africký región Matshidiso Moetiová. Za prírastkom podľa nej stojí nákazlivejší variant delta a únava verejnosti z vládnych opatrení, ako nosenie ochranných rúšok, po viac ako roku opakovaných lockdownov.

Zaočkovaná Británia vs. nezaočkované krajiny

Medzi európskymi krajinami, ktoré čelia v súvislosti s mutáciou delta rozmachu nákazy, sú Spojené kráľovstvo alebo Portugalsko. Vysoká miera zaočkovanosti v oboch štátoch ale mierni dopady nákazlivejšieho variantu. V Británii, kde majú ukončené očkovanie dve tretiny dospelých obyvateľov, klesla miera úmrtí na počet nakazených na jeden zo 750 prípadov. Počas zimnej vlny krajina registrovala približne jedno úmrtie na 50 infekcií. Denné prírastky aktuálne presahujú 40-tisíc nakazených, čo je číslo, ktoré by pred začatím očkovania viedlo k približne 800 úmrtiam za deň, avšak v týchto dňoch sú počty hlásených obetí covidu-19 okolo 50.

V porovnaní s tým zaznamenáva Namíbia, kde je zaočkovaných iba 1,2 percenta obyvateľov, jedno úmrtie na 22 zachytených nákaz. Na milión obyvateľov tam v minulom týždni pripadlo 28 úmrtí s covidom-19 denne, čo znamenalo najhorší pomer zo všetkých krajín sveta a súčasne hodnotu vysoko nad rekordami krajín ako Británia alebo Taliansko. Na druhom mieste bolo Tunisko, kde v dôsledku novej vlny epidémie zomiera viac ľudí ako v ktorejkoľvek predchádzajúcej fáze. Mexiko, kde variant delta podľa odhadov pripadá na 84 percent potvrdených prípadov, vysiela varovný signál zvyšku Latinskej Ameriky, kde by mutácia mohla prevládnuť.

Únava z dodržiavania opatrení

Nákazlivejšia podoba vírusu SARS-CoV-2 je dôležitým faktorom aktuálneho vývoja a ukazuje, že nové mutácie budú postupne vytláčať tie staršie, povedala expertka z Oxfordskej univerzity Trudie Langová. Zdôraznila však, že pri hľadaní vysvetlení je dôležité vnímať aj ďalšie okolnosti. Klesajúca miera ochoty dodržiavať vládne opatrenia podľa nej hrá v chudobnejších krajinách, kde je práca pre mnohých podmienkou prežitia, veľkú úlohu v narastajúcich počtoch úmrtí.

Vakcína ako rozdielový hráč
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Saber Zidi)

"My sme unavení, pretože chceme vyraziť na dovolenku a naše deti chcú navštevovať hudobné festivaly," okomentovala Langová dopady lockdownov v bohatších krajinách. "Ale keď ste normálna rodina, ktorá si musí zarobiť na živobytie vo favele v Riu de Janeiro alebo v stánku v Dháke, tak únava z lockdownu vyzerá celkom inak," dodala.

Viac o téme: MutáciaKoronavírusCovid-19Delta variant
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu