Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Na strategickom mieste vyrastá tajomná letecká základňa: FOTO Nikto sa k nej nehlási!

Satelitná snímka základne na ostrove Perim. Zobraziť galériu (3)
Satelitná snímka základne na ostrove Perim. (Zdroj: SITA/Planet Labs Inc. via AP)

SANÁ - Na jemenskom ostrove Perim, známom tiež ako Majún, vyrastá tajomná letecká základňa. K jej stavbe sa nikto nehlási, píše agentúra AP. Jemenskí vojenskí činitelia sa domnievajú, že za stavbou stoja Spojené arabské emiráty. Budovaná základňa sa nachádza v strategicky dôležitej úžine Báb al-Mandab, ktorá spája Červené more s Adenským zálivom a je kľúčovou námornou cestou, ktorou plávajú tankery z Perzského zálivu do Európy a do USA.

Rusko varovalo Západ pred týmto územím: VIDEO Toto je naša zem, odkazuje minister!

Satelitné snímky z počiatku apríla ukazujú stavbu 1,85 kilometra dlhej vzletovej a pristávacej dráhy. V polovici mája sa už dráha zdala byť dokončená, pričom južne od nej sa nachádzajú tri hangáre. Na takto dlhej trati pritom môžu pristávať rôzne druhy lietadiel, vrátane bojových alebo prieskumných.

Spojené arabské emiráty sa podľa agentúry AP pokúsili základňu na viac ako päť kilometrov dlhom ostrove vybudovať zrejme už pred niekoľkými rokmi. Nemenovaní jemenskí armádni činitelia sa domnievajú, že za stavbou stoja aj tentoraz. Lode Spojených arabských emirátov totiž podľa nich pred niekoľkými týždňami prevážali vojenské zbrane, vybavenie aj vojakov na ostrov. Abú Zabí chce údajne s Jemenom podpísať dvadsaťročnú nájomnú zmluvu na ostrov Perim. Predstavitelia SAE na otázky ohľadom budovanej základne agentúre AP neodpovedali.

Na strategickom mieste vyrastá
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Planet Labs Inc. via AP)

Základňa s dráhou na ostrove umožní komukoľvek, kto ju bude mať pod kontrolou, ľahko podniknúť letecké údery v Jemene, ktorý už roky sužuje krvavá vojna. Poskytne tiež zázemie pre rôzne eventuálne operácie v Červenom mori, Adenskom zálive alebo vo východnej Afrike.

Strategická poloha ostrova

Spojené arabské emiráty pritom v roku 2019 oznámili stiahnutie svojich vojakov z medzinárodnej vojenskej koalície vedenej Saudskou Arábiou, ktorá bojuje proti jemenským šiitskym povstalcom. "Vyzerá to na dlhodobejší strategický cieľ vybudovať relatívne stálu prítomnosť," mieni Jeremy Binnie zo spravodajskej spoločnosti Janes. "Možno to nie je len o vojne v Jemene, je tu treba vidieť ako vcelku kľúčovú vec lodnú prepravu," dodal.

Na strategickom mieste vyrastá
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Planet Labs Inc. via AP)

Strategickej polohy ostrova Perim si boli vedomé svetové mocnosti už v minulosti. Briti ho držali až do svojho odchodu z Jemenu v roku 1967 a Sovieti, ktorí boli kedysi spojencami juhojemenskej marxistickej vlády, zmodernizovali tamojšie námorné zariadenia, uviedla agentúra.

Viac o téme: OstrovLetecká základňaJemen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu