Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Rusko varovalo Západ pred týmto územím: VIDEO Toto je naša zem, odkazuje minister!

Základňa Zobraziť galériu (2)
Základňa "Arktický trojlístok" (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

MOSKVA - Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov v pondelok označil Arktídu za zónu ruských záujmov a varoval Západ pred arktickými ambíciami. Urobil tak podľa agentúry AFP niekoľko dní pred rokovaním Arktickej rady, kde má hovoriť okrem iného so šéfom americkej diplomacie. Antony Blinken je momentálne na "arktickej ceste" po Dánsku, Grónsku a Islande.

USA uvalili na Rusko sankcie: Moskva chystá tvrdú odpoveď! Washington bude musieť zaplatiť

Lavrov podľa agentúry Interfax reagoval na snahu Nórska, podľa ktorého by sa Severoatlantická aliancia mala viac sústrediť na Arktídu, o čom chce na Arktickej rade otvorene hovoriť. Moskva podľa Lavrova zaznamenáva "bedákanie" nad rozvíjaním činnosti armády Ruska v Arktíde. "Ale všetci dávno dobre vedia, že to je naše územie, naša zem," vyhlásil minister.

Rusko sa podľa neho stará, aby arktické pobrežie bolo bezpečné. Všetko, čo Rusko podniká, označil šéf ruskej diplomacie za absolútne zákonné a legitímne. Súčasne sa vyslovil za obnovenie dialógu náčelníkov generálnych štábov ôsmich členských krajín Arktickej rady.

Galéria: Ruská základňa Arktický trojlístok

"Ak chce niekto väčšiu predvídateľnosť a zníženie vojenských rizík, potom navrhujem vrátiť sa k nášmu dávnemu návrhu, aby sme obnovili činnosť mechanizmu pravidelných stretnutí náčelníkov generálnych štábov členských krajín Arktickej rady," povedal Lavrov. Tento mechanizmus podľa neho fungoval, ale pred siedmimi rokmi sa ho západní partneri rozhodli zmraziť - a tak by sa nemali urážať a pozastavovať nad tým, že sa nevedie dialóg.

Západ zmrazil vojenskú spoluprácu s Ruskom v roku 2014 po tom, čo Rusko anektovalo ukrajinský polostrov Krym a podporilo povstanie proruských separatistov na východe Ukrajiny potom, čo prozápadní demonštranti v Kyjeve zvrhli proruského prezidenta Viktora Janukovyča, ktorý utiekol do Ruska.

Základňa "Arktický trojlístok"

Agentúra TASS v pondelok uviedla, že ruská armáda prvýkrát predviedla trom desiatkam zahraničných novinárov, vrátane spravodajcov ABC, AFP, AP, BBC či CNN, svoju vojenskú základňu "Arktický trojlístok" na súostroví Zem Františka Jozefa, a to vrátane ukážky výcviku obslúh rakiet Bastion pobrežnej obrany.

Rusko podľa generálmajora Igora Čurkina buduje vojenskú infraštruktúru na vzdialených ostrovoch a pobreží Arktídy od roku 2014. Základňa podľa neho predstavuje "jediný objekt investičnej výstavby na svete, ktorý bol vybudovaný na 80 stupni severnej šírky", a to na rozlohe 14-tisíc metrov štvorcových. Pohodlne tu môže žiť a fungovať vojenská posádka so 150 mužmi až poldruha roka. Pri výstavbe sa využili aj nové, energeticky úsporné technológie, umožňujúce minimalizovať spotrebu elektriny. Unikátnosť základne podľa generála spočíva v tom, že nijako nepoškodzuje životné prostredie, pretože funguje v uzavretom cykle.

"Arktický trojlístok" vznikol podľa generála ako druhá základňa v poradí - prvá bola postavená na ostrove Koteľnyj v rámci Novosibírskych ostrovov.

Viac o téme: RuskoUSAArktídaSergej LavrovAntony Blinken
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu