Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Ohromujúce čísla mŕtvych na KORONAVÍRUS: Vedci protirečia WHO, skutočné hodnoty sú oveľa vyššie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Anupam Nath, File)

WASHINGTON - Vedci z univerzity vo Washingtone predpokladajú na celom svete podstatne viac úmrtí na koronavírus, ako naznačujú oficiálne údaje. Odhady univerzitného inštitútu Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) ukazujú, že na celom svete zomrelo 6,9 milióna ľudí nakazených koronavírusom, uviedol vo štvrtok jeho riaditeľ Christopher Murray. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odhadla počet úmrtí na koronavírus na celom svete v rovnaký deň na približne 3,2 milióna.

VIDEO Slováci opísali svoju skúsenosť s takzvaným dlhodobým covidom

Slováci opísali svoju skúsenosť s takzvaným dlhodobým covidom (Zdroj: FB/MZ SR)

Takmer v každej krajine na svete existujú značné medzery v zaznamenávaní úmrtí, existujú však značné rozdiely medzi krajinami, uviedol inštitút. V prípade Ruska sa oficiálne čísla (WHO: okolo 112 000) líšia obzvlášť výrazne od odhadu inštitútu (okolo 593 600 úmrtí). V USA vedci odhadujú počet úmrtí na zhruba 905 300 (WHO: okolo 573 000). V prípade Indie vedci predpokladajú, že počet úmrtí je okolo 654 400, čo je takmer trojnásobok zaznamenaného počtu prípadov (230 000).

NASA vyvinula nový digitálny test na KORONAVÍRUS: Výsledky okamžite, mohol by nahradiť antigénový

Odhad založený na nadmernej úmrtnosti

Vedci odvodili svoje odhady od nadmernej úmrtnosti: Získajú sa porovnaním očakávaných úmrtí zo všetkých príčin v určitom období pred pandémiou so skutočnými úmrtiami pri pandémii.

Ohromujúce čísla mŕtvych na
 (Zdroj: arcgis.com/screenshot)

Novovyvinutý test na KORONAVÍRUS, používajú ho v niektorých materských školách: Neuveríte, ako vyzerá

Ostatné príčiny úmrtia sa často redukujú

Pri pohľade na nadmernú úmrtnosť sa zohľadnilo, že pri pandémii došlo k posunu v príčinách smrti. Z dôvodu obmedzenej pohyblivosti bolo menej dopravných nehôd. Zároveň došlo k oneskoreniam pri liečbe iných chorôb. Po zohľadnení týchto faktorov vedci odhadli počet úmrtí, ktoré možno pripísať iba chorobe Covid 19, aj keď nie vždy boli zaznamenané ako také.

Ohromujúce čísla mŕtvych na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ishant Chauhan, Profimedia)

IHME neustále zverejňoval predpovede počtu úmrtí počas pandémie a tiež ilustroval, ako môžu ochranné opatrenia, ako napríklad nosenie masiek, ovplyvniť priebeh pandémie. Biely dom viackrát citoval modely IHME. Inštitút vedie projekt Global Burden of Disease, ktorého výsledky sú každoročne publikované v odbornom časopise The Lancet a ktoré okrem iného analyzujú príčiny smrti, choroby a rizikové faktory v krajinách po celom svete.

Viac o téme: ČíslaVedciúmrtnosťWHOKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu