Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Veľká nádej v boji s KORONAVÍRUSOM: Firma vyvinula nový liek, je za tým nákaza spred ôsmich rokov!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TICINO - Vďaka vzorke krvi od muža, ktorý bol infikovaný vírusom Sars v roku 2003, sa teraz vedcom podarilo vytvoriť špeciálnu zmes protilátok: Táto látka má chrániť pred ťažkým priebehom Covid-19.

Spoločnosť Humabs so sídlom v Ticine požiadala koncom marca v USA o núdzové schválenie lieku VIR-7831. Látka je zmesou protilátok, ktorá má zastaviť infekciu Sars-Cov-2, a tým zachrániť životy. Ako uvádza správa NZZ am Sonntag, prostriedok musí byť použitý čo najskôr po infikovaní, aby bol účinný. Mal by tiež pôsobiť proti známym mutáciám vírusu.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto  (Zdroj: SITA/AP/Jae C. Hong, Getty Images)

Darovanie krvi z roku 2003

Šéf spoločnosti Filippo Riva vyjadril pre noviny presvedčenie, že jeho liek bude čoskoro schválený. Spoločnosť Humabs vo svojom sídle v Ticine zamestnáva okolo 37 ľudí. Spoločnosť patrí od roku 2017 k americkej spoločnosti Vir Biotechnology zo San Francisca.

Za liekom je príbeh z roku 2003. V tom čase bol pacient infikovaný Sars-CoV-1, zástupcom rodiny koronavírusov. Pretože neskôr daroval krv, jeho krvné bunky sa zachránili. V máji 2020 si vedci z Humabsu všimli, že sa dajú účinne použiť proti Sars-Cov-2, a vyvinuli z neho liek VIR-7831. Rozsiahla štúdia ukázala, že jeho použitie môže významne znížiť počet hospitalizácií a úmrtí. Na možných prípravách pracujú aj ďalší výrobcovia.

Viac o téme: LiečbaKoronavírusProtilátka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu