Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Liek na karcinóm vaječníkov uhradí zdravotná poisťovňa

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR umožní pacientkam s karcinómom vaječníkov modernú inovatívnu liečbu. Takáto liečba bude už hradená z verejného zdravotného poistenia a lekár nebude musieť žiadať o výnimku zdravotnú poisťovňu. Informoval o tom tlačový odbor rezortu zdravotníctva.

Od začiatku júla bude inovatívna liečba, cielene pôsobiaca pri liečbe zriedkavej formy malígneho ochorenia, ktoré sa označuje ako karcinóm vaječníkov, dostupnejšia. "O liečbu uvedenej indikácie nebudú už lekári musieť žiadať o výnimku zdravotnej poisťovne. Liečba bude, pri splnení indikačných kritérií, štandardne hradená z prostriedkov verejného zdravotného poistenia," uistil tlačový odbor.

Podľa tlačového odboru je mechanizmus liečby založený na inhibícii enzýmu, ktorý pomáha opravovať poškodenia DNA v procese delenia zdravých aj nádorových buniek. Blokácia tohto enzýmu u nádorových buniek spôsobí, že poškodená DNA sa neopraví a tieto bunky odumrú. "Ročný výskyt tohto ochorenia sa na Slovensku odhaduje na 600 novo diagnostikovaných prípadov. Ochoreniu u nás ročne podľahne okolo 390 žien," spresnil tlačový odbor.

Karcinóm vaječníkov sa najčastejšie vyskytuje u žien vo vekovej skupine 50 až 60 rokov. Medzi rizikové faktory karcinómu vaječníkov patria napríklad starší vek, výskyt konkrétnych génových mutácií a rodinná anamnéza ochorenia.

Viac o téme: LiekyZdravotná poisťovňaVaječníky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu