Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Závažné zistenia izraelskej štúdie: REINFEKCIA covidom je častejšia, než sa čakalo! Problémom sú mutácie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP, TASR/AP)

JERUZALEM - Zhruba jeden z 1000 Izraelčanov, ktorí sa infikovali koronavírusom, dostal covid druhýkrát. Vyplýva to z rozsiahlej izraelskej štúdie, ktorej závery naznačujú, že reinfekcia je častejšia, než sa pôvodne predpokladalo. V stredu o tom informoval izraelský web The Times of Israel.

VIDEO Lekár vysvetlil, ako funguje vakcinácia, kedy sa vytvorí imunita, či kto sa má dať zaočkovať

Lekár vysvetlil, ako funguje vakcinácia, kedy sa vytvorí imunita či kto sa má dať zaočkovať (Zdroj: MZ SR)

Zdravotná poisťovňa Makabi zistila, že opakovanú nákazu koronavírusom prekonalo 154 zo 149.735 jej klientov, ktorí mali pozitívny test na koronavírus medzi marcom 2020 a januárom 2021. Závery boli publikované v štúdii, ktorá zatiaľ nebola podrobená oponentúre. The Times of Israel v tejto súvislosti pripomína, že ľahko zmapovať reinfekcie v takto veľkom meradle umožnili digitálne vedené lekárske záznamy.

Čítajte aj: VIDEO lekára, ktorý zaočkoval prezidentku: Vysvetlil, prečo je vakcína proti koronavírusu dôležitá

V sledovanom termíne Izrael ešte neočkoval osoby, ktoré sa z covidu zotavili. Výsledky tak naznačujú účinnosť prirodzenej imunity po prekonanej koronavírusovej infekcii.

Štúdia sa týka skoro pätiny Izraelčanov, ktorí prekonali pandemický vírus, a je označovaná za najrozsiahlejšiu svojho druhu. Ak údaje reprezentujú krajinu ako celok, naznačovalo by to, že Izrael zaznamenal asi 800 reinfekcií.

Izrael patrí medzi krajiny s najväčším počtom zaočkovaných obyvateľov, život sa tam vracia do normálu
Zobraziť galériu (5)
Izrael patrí medzi krajiny s najväčším počtom zaočkovaných obyvateľov, život sa tam vracia do normálu  (Zdroj: TASR/AP)

Reinfekcia vírusom môže súvisieť s mutáciou z Británie

Výskumníci z Makabi a Ben Gurionovej univerzity považovali za prípady opätovnej nákazy iba pacientov, u ktorých od prvého pozitívneho testu do druhého uplynulo najmenej 100 dní. Cieľom bolo vylúčiť pretrvávajúcu počiatočnú infekciu. U pätiny reinfikovaných pacientov medzi prvou a druhou covidovou nákazou uplynulo viac ako 200 dní.

„Podiel reinfekcií, hoci malý, nie je zanedbateľný,“ podotkli vedci v štúdii, ktorá bola zverejnená online, ale zatiaľ neprešla recenzným konaním. „Postupom času sa možnosť reinfekcie zvyšuje,“ doplnili.

Nové dáta tak podľa The Times of Israel naznačujú, že sa reinfekcia koronavírusom môže stať rastúcim problémom pre väčšinu krajín, ktorých obyvatelia doteraz neboli očkovaní proti covidu-19.

Diváci s rúškami počas koncertu izraelského speváka Ivriho Lidera na futbalovom štadióne v Tel Avive
Zobraziť galériu (5)
Diváci s rúškami počas koncertu izraelského speváka Ivriho Lidera na futbalovom štadióne v Tel Avive  (Zdroj: TASR/AP)

Zhruba 99 zo 154 prípadov reinfekcie bolo zaznamenaných v januári, kedy sa v Izraeli rozšírila britská mutácia koronavírusu. Odborníci uviedli, že zvýšenie počtu opakovaných nákaz mohol zapríčiniť nárast v počte mutácií.

Profesor Cyrille Cohen, ktorý vedie laboratórium imunoterapie na Bar-Ilanovej univerzite a ktorý sa na štúdii nepodieľal, závery označil za "významné zistenie". Poukázal tiež na brazílsky kmeň P.1, u ktorého sa preukázala vyššia pravdepodobnosť reinfekcie než u predchádzajúcich variantov.

Celosvetovo bolo hlásených viacero prípadov opätovnej nákazy

Len malý počet bol ale zdokumentovaný alebo zapísaný do verejne dostupných databáz. Webagentúra BNO News eviduje len 66 prípadov koronavírusovej reinfekcie vo svete. Predpokladá sa však, že reálne čísla sú výrazne vyššie. Podľa vedcov sa mnoho ľudí, u ktorých sa infekcia objaví druhýkrát, nenecháva testovať, pretože majú veľmi mierne príznaky alebo sú asymptomatickí.

Koronavírus v Izraeli
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP)

Niektorí vedci sú k záverom štúdie skeptickí

Profesorka Galia Rahavová, ktorá vedie infekčné oddelenie nemocnice Šeba v telavivskej štvrti Ramat Gan, sa domnieva, že analýzy v niektorých prípadoch namiesto reinfekcie zaznamenali pretrvávajúcu infekciu, a to napriek dlhým intervalom medzi testami.

„Trochu sa zdráham tvrdiť, že je to jeden z 1000. Nemyslím si, že je to pravda. Myslím si, že u časti išlo o zvyšky vírusu,“ uviedla. Sama sa starala o dvoch pacientov, u ktorých reinfekciu potvrdilo sekvenovanie vzoriek. Podľa nej by vierohodnosti štúdie prospelo sekvenovanie každého prípadu, aby nebolo pochýb o tom, že skutočne išlo o opakovanú nákazu.

Viac o téme: ŠtúdiaIzraelKoronavírusCovid-19Reinfekcia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu