Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Neprekonali ste ešte COVID? Vedci zistili, o koľko vyššie riziko máte, že sa nakazíte!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - U príslušníkov amerického námorníctva, ktorí predtým neprekonali covid-19, je zhruba päťkrát väčšie riziko nákazy ako u tých, ktorí už nákazu majú za sebou. Vyplýva to zo štúdie medzi viac ako 3000 mladými príslušníkmi námorníctva USA. Štúdia, ktorej výsledky zverejnil odborný časopis Lancet Respiratory Medicine, ďalej uvádza, že zhruba desať percent sledovaných mladých mužov, ktorí sa už raz z nákazy vyliečili, sa infikovali aj druhýkrát.

KORONAVÍRUS Patríte do tejto skupiny? POZOR, odhalili najhoršiu kombináciu faktorov pri očkovaní!

"Infekcia z minulosti nezaručuje imunitu, očkovanie je naďalej zásadné," uviedol The Lancet. "Medzi 189 séropozitívnymi účastníkmi ich 19 (desať percent) malo najmenej jeden pozitívny PCR test na SARS-CoV-2 počas nasledujúcich šiestich týždňov," zistili vedci.

U členov námorníctva, ktorí sa nakazili dvakrát, pritom bola nižšia hladina protilátok a menej neutralizačných protilátok v porovnaní so skôr nakazenými, u ktorých sa infekcia už znovu nevyskytla. "Hoci protilátky vytvorené pri prvej infekcii do značnej miery chránia, nezaručujú účinnú neutralizačnú aktivitu voči SARS-CoV-2 alebo imunitu pred následnou infekciou," upozorňuje štúdia.

Neprekonali ste ešte COVID?
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Analýza bola súčasťou štúdie, ktorá zahŕňala prevažne mužských regrútov námorníctva vo veku od 18 do 20 rokov. Iná štúdia, ktorú The Lancet publikoval v marci, odhalila, že väčšina ľudí, ktorí už mali covid-19, je chránená pred opätovnou nákazou najmenej počas šiestich mesiacov. Starší ľudia sú však podľa vedcov k reinfekcii náchylnejší ako mladší.

Viac o téme: PandémiaKoronavírusCovid-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu