Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Po vypálení rakety izraelská armáda útočila na ciele v pásme Gazy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

JERUZALEM - Izraelská armáda v piatok ráno oznámila, že vykonala nálety na vojenské ciele v pásme Gazy. Stalo sa tak po tom, čo južný Izrael zasiahla raketa vypálená z tejto palestínskej enklávy, informovali agentúry AFP a DPA.

Izraelské bojové stíhačky a vrtuľníky zasiahli okrem iného objekt na výrobu zbraní patriaci islamistickému hnutiu Hamas, ktoré pásmo Gazy ovláda, ako aj tunel slúžiaci na pašovanie zbraní a vojenské stanovište Hamasu. V pohraničnom izraelskom meste Sderot sa podľa izraelskej armády vo štvrtok večer spustili varovné sirény oznamujúce raketový útok. Jedna raketa podľa hovorcu mesta dopadla na otvorené priestranstvo, no nespôsobila zranenia ani materiálne škody.

Izrael a Hamas viedli od roku 2008 tri vojny. Pásmo Gazy je od roku 2007, keď ho ovládlo hnutie Hamas, pod námornou a pozemnou blokádou Egypta a Izraela. Blokáda komplikuje najmä humanitárnu situáciu v oblasti, kde žijú dva milióny obyvateľov. Situáciu ešte zhoršuje lockdown zavedený z dôvodu šírenia pandémie koronavírusu. Izrael, USA i EÚ považujú Hamas za teroristickú organizáciu.

Viac o téme: Armádaútok IzraelPásmo Gazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu