Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Českí lekári: Ivermektín nepoužívame, tento overený liek je na KORONAVÍRUS oveľa účinnejší!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - K zníženiu rizika závažného priebehu covid-19 by mohol prispieť aj acylpyrín, aspirín či anopyrín. Ukazujú to dáta o liečbe pacientov v Česku. Podľa tamojšieho lekára by ľudia mali siahnuť po overených liečivách, nie po neschválených prípravkoch. Liek na covid zatiaľ neexistuje. Niektorí ľudia sa dožadujú experimentálnych medikamentov bez schválenia liekovými agentúrami.

ŠIALENÉ! Ľudia zháňajú Ivermektín aj u veterinárov: Jedia pastu pre kone, pijú olej pre vtáky!

"Prekvapuje ma, že sa verejnosť nezháňa po acylpyríne. My máme celkom pekné dáta, že až o polovicu môže znížiť preklopenie do závažnej formy koronavírusu svojim protizápalovým efektom a protizrážanlivým efektom v dávke napríklad jednej tablety denne," uviedol v stredu lekár KARIM Všeobecnej fakultnej nemocnice v Prahe Martin Balík na konferencii českej Univerzity Karlovej o roku s koronavírusom. Podľa neho by tento postup bol lepší ako užívanie ivermektínu.

Prezidentka vyzvala zdravotníkov na solidaritu so zaťaženými nemocnicami (Zdroj: TASR - Erika Ďurčová)

Ivermektín je prípravok, ktorý sa používa na liečbu parazitov. Európska agentúra pre lieky (EMA) medikament v pondelok neodporučila podávať pri liečbe a prevencii covidu-19. Vychádzala z posudku doterajších štúdií. Účinok lieku je ďalej možné skúmať v klinických testoch. V Česku aj na Slovensku môže užitie experimentálneho lieku za určitých podmienok zvážiť lekár.

Českí lekári: Ivermektín nepoužívame,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Tlak pacientov na podávanie ivermektínu

Podľa Balíka je pri ivermektíne "mechanizmus účinku veľmi hypotetický" a lekári by mediálnemu tlaku na jeho podávanie nemali podliehať. K lieku má výhrady aj primárka kliniky infekčných chorôb Fakultnej nemocnice Bulovka Hana Roháčová, jej pracovisko ho nepodáva. Tiež praktici podľa šéfa ich združenia Petra Šonku musia čeliť tlaku pacientov.

Balík uviedol, že lieky ako acylpyrín by sa mali pri covidových príznakoch užívať vo vyššej dávke, než v akej sa berú preventívne pri ischemických chorobách. Lekár zmienil veľkú tabletu denne. Potrebný je tiež dostatok tekutín a vitamínov. Ak pacient vidí, že sa jeho stav zhoršuje, nemôže spať a horšie sa mu dýcha, mal by včas vyhľadať lekára. Môže sa tak zabrániť závažnému priebehu ochorenia.

Českí lekári: Ivermektín nepoužívame,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

"Ivermektín propaguje nedôveryhodná skupina vedcov. Oveľa účinnejší je bežný acylpyrín, ktorý pri preventívnom podávaní u pacientov znižuje až o 50 percent šancu prechodu ochorenia do ťažšej formy," povedal podľa idnes.cz Balík.

Dobré skúsenosti s inými liekmi

Lekári chorým podávajú okrem iného lieky, ktoré bránia množeniu vírusu. Sú to napríklad remdesivir či favipiravir. Prienik vírusu do buniek blokujú takzvané monoklonárne protilátky, napríklad experimentálny prípravok bamlanivimab. Využívajú sa aj kortikoidy a medikamenty na posilnenie imunity.

Práve vedúci lekár kliniky anestézie, resuscitácie a intenzívnej medicíny Všeobecnej fakultnej nemocnice v Prahe Martin Balík vlani v polovici októbra uviedol, že podľa neho remdesivir ochránil veľa pacientov pred nutnosťou intenzívnej starostlivosti. "Naše skúsenosti sú také, že pri dodržaní špecifických indikačných podmienok liek funguje. Dokonca som presvedčený, že mnoho pacientov ochránil pred prechodom na intenzívnu starostlivosť," povedal vtedy. Vlani v marci podal Balík liek remdesivir prvému českému pacientovi. 

Viac o téme: KoronavírusCovid-19IvermektínAnopyrínAcylpirín
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu