Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Prekvapivé odhalenie: Tento sprej chráni pred ťažkým priebehom KORONAVÍRUSU

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

OXFORD - Pri hľadaní liekov na liečbu koronavírusovej infekcie vládlo skôr rozčarovanie. Teraz však existuje záblesk nádeje - podľa Oxfordskej univerzity sa preukázalo, že jednoduchý astmatický sprej pomáha proti ťažkému priebehu Covid-19.

Ako bolo uvedené, podávanie účinnej látky budesonid zjavne oslabuje ťažký priebeh, čo teraz potvrdila Oxfordská univerzita v renomovanom odbornom časopise The Lancet. Budesonid je liek, ktorý sa zvyčajne používa na liečbu astmy, chronickej obštrukčnej choroby pľúc alebo sennej nádche.

V štúdii so 146 účastníkmi z Oxfordskej univerzity sa liek v súčasnosti používal u pacientov infikovaných koronavírusom. Polovica účastníkov dostávala liek dvakrát denne počas 28 dní, druhá polovica dostávala normálnu liečbu.

Môže sa použiť aj ako profylaxia

V oxfordskej štúdii sa budenosid podával ako postexpozičná profylaxia. To znamená, že niekto, kto mal pozitívny test na Covid-19, dostal liek s cieľom zabrániť možnému ťažkému priebehu. To je obrovský rozdiel, uviedol vo vysielaní Johannes Steinhart, viceprezident Rakúskej lekárskej komory.

Osvedčený, bezpečný liek

Typické príznaky Covid 19, ako je horúčka, sa tiež prejavili rýchlejšie ako u pacientov, ktorí neboli liečení budesonidom. Je dôležité, aby liečba prebehla počas prvých siedmich dní po objavení sa príznakov. Mona Bafadhelová, vedúca vyšetrovania, vyzdvihla jeden efekt ako obzvlášť pozitívny: "Som rada, že relatívne bezpečný, široko používaný a dobre preskúmaný liek, ako je inhalovaný steroid, môže mať vplyv na tlak, ktorý zažívame počas pandémie."

Pacienti s astmou ochorejú menej často

Vedci predpokladajú, že podobný účinok majú aj ďalšie lieky s glukokortikoidmi (vrátane testovaného astmatického spreja). Iba niekoľko pacientov s astmou skončilo v nemocnici s koronavírusovou infekciou. „Niekoľko skorších správ od pacientov hospitalizovaných s Covid-19 ukázalo, že pacienti s chronickým respiračným ochorením boli v týchto skupinách významne menej zastúpení,“ uvádza sa v štúdii.

Nemecký zdravotnícky expert a politik SPD Karl Lauterbach bol tiež veľmi spokojný s výsledkami výskumu na Twitteri. Je to „gamechanger“, ktorý tiež významne znižuje riziko dlhodobých následkov („Long Covid“). Pri zdĺhavom hľadaní účinného lieku proti koronavírusu je možné astmatické spreje skutočne považovať za lúč nádeje.

Viac o téme: SprejAstmaKoronavírusCovidKortikoid
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu