Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Kuriózna záchrana: VIDEO Polícia v Berlíne vyháňala deti zo zamrznutého jazera vrtuľníkom

(Zdroj: Twitter/ Eoghan Sweeney)

BERLÍN - Ak máte dojem, že preventívne zásahy polície bývajú prehnané, možno vás video v článku presvedčí o tom, že v takom Nemecku sú schopní vytiahnuť ešte ťažšie kalibre. Zo zamrznutej plochy jazera Weißensee v Berlíne vyháňal cez víkend stovky ľudí vrtuľník. Víriaci sneh a silný vietor z listov rotora nebol pre rodičov, deti na sánkach či v kočíkoch ani psov príjemným zážitkom. Dostať sa v tomto chaose na breh nepripomínalo práve optimálnu záchranu životov.

FOTO Drzé správanie sa turistov v Česku: Z jazera si urobili klzisko, nadávky strážcovi parku

Podľa nemeckého denníka Bild policajný vrtuľník bol nasadený už v piatok nad jazerom Müggelsee. Mnohí si spočiatku mysleli, že ide o záchrannú akciu, ale potom bolo počuť výzvy: "Pozor, pozor, toto je policajný vrtuľník, ste v nebezpečenstve. Ľad vás nemusí udržať, choďte na breh. Pekný večer." Návštevníci sa riadili pokynmi a o pár minút bola plocha prázdna.

V sobotu vrtuľník letel nielen nad Müggelsee, ale neskôr krúžil aj nad Rummelsburger Bucht, Weißensee či Schlachtensee. Cieľom bolo varovať ľudí, ktorí sa prišli na jazero vyšantiť. Napriek tomu, že v Nemecku vládnu mínusové teploty, ľad stále nemusí byť všade dostatočne silný, aby uniesol také množstvo turistov. Navyše slnečné lúče a vodné prúdy môžu spôsobiť, že aj na prvý pohľad pevný ľad bude krehký a nestabilný.

Nie všetkým sa však takýto policajný zásah pozdával. Na Twitteri sa objavilo video, ktoré spustilo búrlivú diskusiu. Jeden z užívateľov napísal, že to bolo bezohľadné a nezodpovedné. Ľudia síce nemali chodiť na ľad, lebo je to nebezpečné, ale uprostred vrtuľníkom vyvolanej snehovej búrky a kúskov ľadu sa ocitli aj malé deti „Nezodpovedné, mali by ste vedieť, že vibrácie z vrtuľníka môžu lámať ľad. To bol ten najnevhodnejší spôsob záchrany ľudí," domnieva sa rozhorčený Berlínčan.

Do témy sa zapojila aj novinárka Jagoda Marinićová: „V Nemecku sa nevie zorganizovať očkovanie. Ale naháňať policajným vrtuľníkom deti, hrajúce sa na zamrznutom jazere, to áno. Priority Nemecka." Podľa iných by pokojne stačilo aj varovanie cez megafón bez toho, aby vrtuľník ešte zvyšoval nebezpečenstvo.

Našli sa však aj hlasy, ktoré bránia políciu: "Čo si, preboha, mysleli tí ľudia, ktorí zaviedli svoje deti na tenký ľad? Absolútne nezodpovedné, ale netreba ani vrtuľník!"."Vážne, sú títo ľudia na ľade takí hlúpi? A je ešte hlúpejšie kritizovať políciu, ktorá si robí svoju prácu!“

Viac o téme: ĽadVrtuľník Berlín
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu