Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VIDEO Talianska a slovenská polícia rozbili sieť nelegálnych obchodníkov: Podvod za 130 miliónov eur!

Zatkli 15 osôb Zobraziť galériu (2)
Zatkli 15 osôb (Zdroj: YouTube/GuardiaDiFinanza)

RÍM - Talianska a slovenská polícia v spolupráci s kolegami z Maďarska rozbili sieť nelegálnych obchodníkov s kovovým odpadom, ktorá od roku 2018 podvodne zarobila najmenej 130 miliónov eur. Zadržaných bolo 15 ľudí, ktorí sú podozriví aj z prania špinavých peňazí a falšovania dokumentov. Podľa agentúry Európskej únie pre justičnú spoluprácu (Eurojust), ktorá vyšetrovanie koordinovala, bol na Slovensku zadržaný jeden podozrivý. Išlo o 57-ročného Taliana.

FOTO Skvelá práca polície: Vďaka medzinárodnej spolupráci odhalila prípad nelegálnej migrácie

Vyšetrovanie, ktoré talianska polícia viedla pod názvom operácia Ferramiu, sa začalo v roku 2018 kvôli podozrivým transakciám medzi firmou zo Slovenska a podnikom z talianskeho Turína, v ktorých išlo o neobvykle vysoké sumy peňazí. Prípadom sa začalo zaoberať oddelenie turínskej prokuratúry zamerané na boj s mafiou, ktoré následne odhalilo falšovania dokumentov a faktúr veľkého rozsahu.

Talianska polícia z Turína a Neapola spolupracovala na veci s políciou v Bratislave a Budapešti. Fiktívne spoločnosti pre krytie týchto nelegálnych obchodov boli založené okrem Slovenska a Maďarska aj v Turecku, Egypte, Pakistane, Číne a Malajzii, informoval v utorok Eurojust. Nepravdivé faktúry umožňovali nákup kovu „mimo účtovnej evidencie“ a predstierali, že pochádza zo zahraničia.

VIDEO Talianska a slovenská
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: YouTube/GuardiaDiFinanza)

Celkovo bolo prehľadaných 60 miest a zaistená počítačová technika, elektronické zariadenia a dokumenty. Od roku 2018 malo dôjsť k nelegálnemu predaju a spracovaniu najmenej 18-tisíc ton kovového odpadu. Išlo tak nielen o narušenie hospodárskej trhovej súťaže pre legálne pôsobiace podniky, ale v hre boli aj možné zdravotné riziká.

Slovenská polícia participovala na zadržaní medzinárodne hľadanej osoby (Zdroj: Polícia SR - Bratislavský kraj)

"Policajti kriminálnej polície štvrtého bratislavského okresu vykonali na základe Európskeho vyšetrovacieho príkazu z Talianskej republiky celkovo štyri domové prehliadky a prehliadku nebytových priestorov, v rámci ktorých došlo k zadržaniu 57-ročného občana Talianskej republiky. Ten bol následne obmedzený na osobnej slobode a po vykonaní potrebných úkonov umiestnený v cele policajného zaistenia," informovala polícia Bratislavského kraja na sociálnej sieti.

Viac o téme: Polícia EurojustKovový odpadIlegálny obchodOperácia Ferramiu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu