Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Pri havárii vrtuľníka zahynul miliardár (†69): VIDEO Za týmto mužom smúti aj prezident

Olivier Dassault
Olivier Dassault (Zdroj: profimedia.sk)

PARÍŽ - Francúzsky miliardár a poslanec Olivier Dassault prišiel v nedeľu o život pri havárii vrtuľníka v blízkosti letoviska Deauville v Normandii na severozápade krajiny.

VIDEO Desivý pád vrtuľníka: Zomrel poľský multimilionár (†80), podnikal v zaujímavej oblasti

"Olivier Dassault miloval Francúzsko. Bol kapitánom priemyslu, poslancom, miestnym poslancom, dôstojníkom v zálohe vojenského letectva. Počas svojho života neustále slúžil vlasti a uplatňoval pri tom svoje prednosti. Jeho náhla smrť je veľkou stratou. Myšlienkami sme s jeho rodinou a jeho blízkymi," napísal na twitteri prezident Emmanuel Macron.

Olivier bol synom priemyselníka Serga Dassault, ktorý zomrel pred tromi rokmi ako jeden z najbohatších Francúzov, a vnukom Marcela Dassaulta, známeho konštruktéra a výrobcu lietadiel. Vlani ho časopis Forbes zaradil na 361. priečku medzi najväčšími boháči sveta, spolu s jeho dvoma bratmi a sestrou. Imanie každého súrodenca Forbes odhadol približne na päť miliárd eur. Informovala agentúra AFP.

Olivier Dassault, ktorý bol vojenským pilotom a mal aj doktorát z informatiky, pôsobil aj v politike - najprv na parížskej radnici, neskôr vo francúzskom parlamente. Kvôli hrozbe konfliktu záujmov svojho času odstúpil z pozície šéfa dozornej rady v skupine Dassault. Do rodinného impéria patrí výrobca lietadiel Dassault Aviation alebo softvérová spoločnosť Dassault Systemes. K jeho vášňam patrila hudba a fotografovanie; bol autorom 13 publikácií.

Viac o téme: Vrtuľník FrancúzskoOlivier Dassault
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu