Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS WHO a EÚ spúšťajú program na pomoc s vakcínami pre šesť postsovietskych republík

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Fateh Guidoum)

ŽENEVA - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) spúšťa spolu s EÚ program v hodnote 40 miliónov eur, ktorý má pomôcť s dodávkou vakcín do šiestich krajín bývalého Sovietskeho zväzu. Oznámil to vo štvrtok regionálny riaditeľ WHO pre Európu Hans Kluge, informovala agentúra AP.

Program zahŕňa Arménsko, Azerbajdžan, Bielorusko, Gruzínsko, Moldavsko a Ukrajinu. Očkovacie látky budú dodané prostredníctvom existujúceho programu EÚ a programu COVAX, ktorý iniciovala WHO v spolupráci s Koalíciou na pripravenosť proti epidémiám (CEPI) a svetovou alianciou pre očkovanie GAVI.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Vakcíny podľa Klugeho poskytujú cestu, ako sa rýchlejšie dostať z tejto pandémie. Platí to však len v prípade, "ak k nim majú prístup všetky krajiny bez ohľadu na úroveň príjmov". "Nespravodlivý prístup k vakcínam sa môže vypomstiť. Čím dlhšie tu vírus zostane, tým je väčšie riziko výskytu nebezpečných mutácií," povedal.

Kluge označil za "dobré správy" skutočnosť, že v 53 krajinách európskej sekcie WHO klesá nárast počtu nových prípadov už štyri týždne. Takisto pripomenul aj klesajúci počet úmrtí a hospitalizácii.

Viac o téme: PomocPandémiaWHOEurópska úniaKoronavírusPostsovietske krajiny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu