Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

KORONAVÍRUS V oblasti Madridu od pondelka sprísňujú epidemiologické reštrikcie

Zdravotníci v Španielsku Zobraziť galériu (2)
Zdravotníci v Španielsku (Zdroj: SITA/AP Photo/Manu Fernandez)

MADRID - V oblasti španielskej metropoly Madrid budú od pondelka platiť prísnejšie epidemiologické opatrenia. Tamojšie reštaurácie, kaviarne a bary, ktoré dosiaľ mohli byť otvorené do polnoci, budú musieť svoje prevádzky zatvárať najneskôr o 22.00 h a od 23.00 h bude v meste platiť nočný zákaz vychádzania. Prísnejšie pravidlá potrvajú najmenej dva týždne.

Sprísnenie opatrení v Madridskom autonómnom spoločenstve oznámila v piatok tamojšia regionálna vláda, a to v dôsledku pretrvávajúce vysokého počtu infekcií novým koronavírusom, uvádza agentúra DPA. Okrem zmienených reštrikcií bude na nasledovné dva týždne uzatvorených vyše desať ďalších oblastí v tomto regióne. Znamená to, že ľudia budú potrebovať oprávnený dôvod na to, aby im do týchto oblastí bolo povolené vstúpiť či odchádzať z nich, čo inak umožnené nebude.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

V madridskom regióne tak už bude takto uzatvorených už takmer 60 oblastí (vrátane zhruba 20 obcí), v ktorých žije dovedna 1,3 milióna ľudí. Námestník regionálneho ministra zdravotníctva Antonio Zapatero nazval opatrenia "prísnymi, no nevyhnutnými", keďže za posledný týždeň sa počet nových prípadov infekcie v oblasti zvýšil až o 51 percent.

KORONAVÍRUS V oblasti Madridu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Manu Fernandez)

Epidemiologická situácia bola v madridskom regióne až do jesene pod kontrolou, pričom k výraznému zhoršeniu došlo koncom roka. Za ostatných sedem dní pritom zaznamenal 372 nových prípadov nákazy v prepočte na 100.000 obyvateľov. Horšia je situácia už len v piatich z celkových 17 španielskych autonómnych spoločenstiev, a to v Estremadure, La Rioja, Murcia, Kastílii-La Mancha a Kastílii-León.

Najviac zasiahnuté je spoločenstvo Estremadura ležiace pri hraniciach s Portugalskom, kde za sedem dní zaznamenali až 734 prípadov nákazy na 100.000 obyvateľov. Celonárodný španielsky priemer je pritom 311, uvádza DPA. V 47-miliónovom Španielsku zaznamenali od začiatku pandémie vyše 2,2 milióna prípadov nákazy a vyše 53.000 súvisiacich úmrtí.

Viac o téme: OpatreniaRúškaPandémiaŠpanielskoMadridKoronavírusReštrikcie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu