Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

V USA vykonali spornú popravu: Precedens po 130 rokoch, za väzňa (†40) bojovala aj Kim Kardashian

Brandon Bernard a jeho obete Zobraziť galériu (3)
Brandon Bernard a jeho obete (Zdroj: SITA/Stacey Brownstein/Federal Public Defender for the Western District of Washington via AP, YouTube/CBS New York)

WASHINGTON - V Spojených štátoch vo štvrtok vykonali deviaty federálny trest smrti v tomto roku. Vo väznici Terre Haute v Indiane popravili 40-ročného Brandona Bernarda, ktorý bol odsúdený za dvojnásobnú vraždu. Bola mu podaná injekcia fenobarbitalu.

Pitva popraveného vraha (†68) odhalila desivé skutočnosti: Počas popravy neskutočne trpel

Je to prvýkrát za posledných 130 rokov, čo bola federálna poprava vykonaná v období, keď sa striedajú pri moci dve odlišné administratívy. V predchádzajúcich prípadoch končiaca vláda popravu nechala odložiť. Dosluhujúci prezident Donald Trump má v pláne nechať vykonať ďalšie štyri tresty smrti - jeden v decembri a ďalšie tri v januári.

Bernard, ktorý mal v čase činu 18 rokov, bol odsúdený za účasť na dvojnásobnej vražde v roku 1999. On a ďalší štyria muži, ktorí mali menej ako dvadsať rokov, uniesli v Texase manželov Bagleyovcov, od ktorých chceli získať peniaze. Na konci únosu jeden z mužov, Christopher Vialva, ktorý bol popravený v septembri, manželov zastrelil. Následne Bernard zapálil vozidlo s ich telami vo vnútri. Na súde sa viedol spor, na koľko Bernard skutočne zavinil smrť unesených manželov.

K zmene trestu smrti na doživotie vyzvala amerického prezidenta Donalda Trumpa petícia, ktorú podpísalo vyše 500-tisíc ľudí. Medzi nimi bol aj celý rad verejne známych osobností, napríklad Kim Kardashian Westová. K výzve sa pripojilo aj päť členov poroty, ktorá Bernarda odsúdila. Podľa nich Bernard nemal v úmysle manželov zabiť a postrádal kvalitnú obhajobu.

V USA vykonali spornú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/usten Leake/The Tribune-Star via AP)

Podľa Bernardovho advokáta jeho klient "urobil v 18 rokoch strašnú chybu", ktorú si nikdy neprestal vyčítať. Trumpova administratíva nemieni prerušiť popravy ani kvôli epidémii covidu-19. Z tohto dôvodu pozastavili výkon trestu smrti niektoré americké štáty ako Texas.

Federálna vláda obnovila popravy v júli tohto roku po 17 rokoch odmlky potom, čo dostala súhlas od amerického najvyššieho súdu. Minister spravodlivosti William Barr povedal, že jeho úrad má povinnosť vykonať rozhodnutie súdov vrátane rozsudkov smrti a poskytnúť pozostalým pocit ukončenia prípadu.

Viac o téme: VraždaPopravaUSABrandon Bernard
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu