Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Postele na intenzívnu opateru sú plné: Švajčiari platia za svoju vlastnú stratégiu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Alvaro Barrientos)

ZÜRICH - Podobne ako vo Švédsku: Zatiaľ čo krajiny okolo neho zavádzajú nové obmedzenia, Švajčiarsko sa spolieha na osobnú zodpovednosť v boji proti koronavírusu. Teraz však lekári bijú na poplach: v celej krajine už neexistuje bezplatné lôžko na jednotke intenzívnej starostlivosti. A odborníci tvrdia: vývoj sa dal predvídať.

Je to alarmujúce vyhlásenie, ktoré v utorok uviedla „Švajčiarska spoločnosť pre medicínu intenzívnej starostlivosti“ (SGI): Všetkých 876 postelí intenzívnej starostlivosti v krajine „je v súčasnosti prakticky úplne obsadených“. Podľa delegáta Federálnej rady pre koordinovanú lekársku službu Andreasa Stettbachera je k dispozícii stále 242 náhradných lôžok.

Zasiahnla ich obrovská vlna

Švajčiarsko v súčasnosti bojuje proti gigantickej druhej vlne, oveľa väčšej ako v susedných krajinách. Švajčiarsky federálny úrad pre verejné zdravie v stredu hlásil 4560 nových infekcií s populáciou 8,5 milióna obyvateľov. Extrapolované na populáciu Nemecka by to zodpovedalo hodnote 45 600 nových infekcií denne.

Platí teraz Švajčiarsko cenu za kurz liberálneho boja proti koronavírusu? Na rozdiel od väčšiny ostatných európskych krajín švajčiarska vláda neprijala ďalekosiahle opatrenia, aj keď ich počet rýchlo stúpal. Zatiaľ čo v Nemecku sa koncom októbra rozhodovalo o „čiastočnom lockdowne“, kaviarne, bary a reštaurácie vo Švajčiarsku zostali otvorené - s mierou infekcie oveľa viac ako dvojnásobne vyššou.

Švajčiari tiež zaviedli prísnejšie opatrenia od konca októbra. Pre porovnanie to však nie je nijako zvlášť prísne: Zákaz podujatí pre viac ako 50 osôb, v súkromí sa môže stretnúť iba 10 osôb. Okrem toho sa požiadavka na masku rozšírila na všetky verejné vnútorné priestory. Ale nebolo to  už vtedy neskoro?

„Tragické, pretože sa tomu dalo vyhnúť“

Áno, verí virologička Isabella Eckerleová. Profesorka na univerzitných klinikách v Ženeve v utorok zverejnila na Twitteri: „To sú veľmi zrejmé následky nedostatku kontroly #infekcie a oneskorených a polovičatých opatrení. Dúfajme, že aspoň varovanie pre všetky susedné krajiny, aby brali # SARSCoV2 # COVID19 vážne a aby nečakali príliš dlho. Tragické, pretože sa tomu dalo vyhnúť.“

Švajčiarsko sa spolieha na osobnú zodpovednosť, podobne ako Švédsko na začiatku pandémie. Zdá sa však, že v Škandinávii teraz došlo k zmene stratégie: Zatiaľ čo Švédsko sa na jar skôr spoliehalo na zásadu hromadnej imunity, krajina v súčasnosti podobne ako vo zvyšku Európy sprísňuje pravidlá. Iba v pondelok švédsky premiér Stefan Löfven oznámil sériu zákazov kontaktov, ktoré sú ešte prísnejšie ako zákazy nemeckej vlády. Pôvodne protichodný model boja proti pandémii sa dnes zhoduje s európskou cestou.

„Snažíme sa dosiahnuť strednú cestu a zabrániť tomu, aby sme skončili s veľmi drastickými opatreniami,“ povedal v októbri švajčiarsky minister zdravotníctva Alain Berset o stratégii krajiny.. Vláda sa zatiaľ drží tohto plánu.

Viac o téme: ImunitaLôžkaKapacitaDruhá vlnaŠvédskoŠvajčiarskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu