Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Trump a Biden sa stretli v prvej prezidentskej debate: Témou bol najvyšší súd či koronavírusová pandémia

Trump a Biden sa stretli v prvej prezidentskej debate. Zobraziť galériu (5)
Trump a Biden sa stretli v prvej prezidentskej debate. (Zdroj: SITA/AP Photo/Patrick Semansky)

CLEVELAND - Prvá z troch prezidentských debát medzi republikánskym šéfom Bieleho domu Donaldom Trumpom a jeho demokratickým protikandidátom, bývalým viceprezidentom Joeom Bidenom, sa konala v noci na stredu na pôde Case Western Reserve University v meste Cleveland. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Každý z kandidátov dostal šesť otázok v šiestich 15-minútových segmentoch debaty. Otázky, ktoré kládol moderátor večera Chris Wallace zo spravodajskej stanice Fox News, sa týkali nasledujúcich tém: Trumpove a Bidenove záznamy, najvyšší súd, koronavírusová pandémia, rasové protesty a násilie v mestách, volebná integrita, ekonomika.

Išlo o vôbec prvú televíznu debatu týchto kandidátov. Rozprava bola poznačená zreteľným napätím a dvojica sa navzájom často prerušovala. Biden na začiatku debaty označil Trumpa za "klamára" a vyzval ho, aby "stíchol".

Trump a Biden sa
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Patrick Semansky)

"Faktom je, že všetko, čo doteraz rozpráva, je jednoducho klamstvo. Nie som tu však na to, aby som riešil jeho klamstvá. Každý vie, že je klamár," povedal Biden. Trump zaútočil na Bidena slovami: "Na tebe nie je nič šikovného, Joe. Za 47 rokov si nespravil nič."

Biden obvinil Trumpa, že zamestnanosť v USA je v súčasnosti nižšia než v čase jeho nástupu do prezidentského úradu pred takmer štyrmi rokmi. "Mal by si sa dať do práce a postarať sa o potreby Američanov, aby sme mohli ekonomiku otvoriť bezpečne," vyhlásil Biden o riešení koronavírusovej pandémie. "Ľudia chcú byť v bezpečí," zdôraznil.

Trump a Biden sa
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Olivier Douliery/Pool vi AP)

"Počas úradovania tohto prezidenta sme sa stali slabšími, chorľavejšími, chudobnejšími a rozdelenejšími," vyhlásil Biden. Moderátor sa Trumpa niekoľkokrát opýtal na jeho dane z príjmu, keďže na verejnosť prenikli informácie, že niekoľko rokov neplatil žiadne dane, a v rokoch 2016 a 2017 iba 750 dolárov.

"Na daniach z príjmu som zaplatil milióny dolárov," uviedol Trump, ktorý ešte nikdy nezverejnil svoje daňové priznania, ako je v uplynulých desaťročiach u prezidentských kandidátov zvykom. Trump na otázku, prečo by mal byť opäť zvolený, vyhlásil, že ešte žiadny prezident USA nespravil tak veľa pre krajinu ako on.

Trump a Biden sa
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Olivier Douliery/Pool vi AP)

"Ešte tu nebola administratíva, ktorá by mala také výsledky ako moja," povedal Trump, pričom poukázal na ekonomiku, národnú jednotu a vymenovanie konzervatívnych sudcov, dopĺňa tlačová agentúra DPA. Prezidentská debata trvala 90 minút a konala sa 35 dní pred voľbami novej hlavy štátu. Ďalšie debaty medzi Trumpom a Bidenom budú 15. a 22. októbra. Debata kandidátov na viceprezidenta prebehne 7. októbra.

Trump a Biden sa
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Morry Gash, Pool)

Viac o téme: PrezidentKandidátiUSADonald TrumpJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu