Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Izraelský parlament schválil dočasné obmedzenia účasti na demonštráciách

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu (Zdroj: SITA/Ronen Zvulun/ Pool photo via AP)

TEL AVIV - Izraelský parlament schválil v stredu ráno obmedzenia, ktoré sa dotknú pokračujúcich protestov voči premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi. Podľa nových pravidiel budú môcť demonštranti protestovať len v okruhu jedného kilometra od miesta svojho bydliska. Účasť na protestných zhromaždeniach nesmie prevýšiť 20 osôb, informoval denník The Jerusalem Post.

Plénum parlamentu (Knesetu) schválilo v stredu ráno reštrikcie v pomere hlasov 46 ku 38. Už v utorok ich v pomere deväť ku šiestim odsúhlasil poslanecký výbor právo a spravodlivosť. Schválené zmeny začali platiť ešte pred definitívnym súhlasom parlamentu, a to od polnoci z utorka na stredu. V platnosti majú byť predbežne jeden týždeň. Vláda ich však môže opakovane o týždeň predĺžiť, avšak najviac na celkovú dobu troch týždňov.

V Izraeli v súčasnosti platia prísne karanténne opatrenia v dôsledku rozsiahleho opätovného šírenia koronavírusu. Ich súčasťou sú aj obmedzenia pohybu obyvateľstva, z ktorých však mali doposiaľ výnimku účastníci protestov, ktorí sa mohli zúčastňovať na demonštráciách aj vo vzdialenosti väčšej než kilometer od miesta bydliska.

Nové dočasné obmedzenia zhromažďovania vyvolávajú v Izraeli kontroverzie v súvislosti s pravidelnými sobotňajšími protestmi voči Netanjahuovej vláde, ktoré prebiehajú už od júna. Väčšina z nich sa koná pred premiérovou rezidenciou v Jeruzaleme, píše agentúra AFP.

Netanjahuovi kritici totiž tvrdia, že koronavírusovú pandémiu zneužíva na ospravedlnenie útokov na demokratické princípy v krajine. "Protesty proti mne sa konali vždy," uviedol Netanjahu na Facebooku.

"(Demonštranti) v nich môžu aj naďalej pokračovať v rámci 1000 metrov od svojich domovov alebo bližšie. Problémom je šírenie nákazy (koronavírusom) a šírenie anarchie," dodal. Izrael aktuálne eviduje viac ako 239.000 osôb nakazených koronavírusom a minimálne 1528 úmrtí, vyplýva z údajov tamojšieho rezortu zdravotníctva.

Viac o téme: IzraelBenjamin NetanjahuParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu