Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS sa aj naďalej šíri: Európske krajiny sprísňujú opatrenia

Európske krajiny sprísňujú opatrenia
Európske krajiny sprísňujú opatrenia (Zdroj: SITA/AP Photo/Manu Fernandez)

BUDAPEŠŤ - Od budúceho pondelka bude nosenie rúšok v Maďarsku povinné okrem prostriedkov hromadnej dopravy a obchodov už aj v kinách, divadlách, zdravotníckych či sociálnych zariadeniach. Príslušné vládne rozhodnutie bolo v piatok zverejnené v štátnom vestníku.

Povinnosť nosenia rúška, ktorá platí pre každého vo veku od šiestich rokov, sa týka aj všetkých druhov čakární a miest, kde prijímajú klientov. Výnimka platí pre hostí reštauračných zariadení, ak tam konzumujú. Zábavné podniky budú musieť zatvoriť o 23.00 h. V platnosti zostáva nariadenie, podľa ktorého sa na podujatiach môže zúčastniť najviac 500 osôb.

"Maďarsko čelí druhej vlne epidémie nového druhu koronavírusu, ktorej vyvrcholenie príde podľa expertov v decembri či v januári. Dovtedy sa treba priebežne chrániť," zdôvodnil rozhodnutia kabinetu v stredu po rokovaní vlády premiér Viktor Orbán.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Vláda určila najvyššiu hranicu ceny testov na nový druh koronavírusu, ktorej výšku stanovila na 19.500 forintov (54,5 eur). V zmysle rozhodnutia kabinetu zostáva zachovaný obmedzený vstup do krajiny, ako aj zákaz návštev v nemocniciach a domovoch dôchodcov. Od 1. októbra bude na školách povinné meranie telesnej teploty učiteľov i žiakov vstupujúcich do týchto zariadení.

Dánsko a Island sprísňujú epidemiologické opatrenia

V hlavnom meste Islandu Reykjavík nariadili v piatok štvordňové uzavretie barov a nočných klubov v snahe zabrániť šíreniu koronavírusu. Sprísnenie epidemiologických opatrení oznámilo aj Dánsko, informovala agentúra AFP. Z 59 nových prípadov nákazy, ktoré zaznamenali na Islande od pondelka, evidovali 58 v oblasti Reykjavíku.

Podľa tamojších epidemiológov najmenej štvrtina nových prípadov bola spojená s návštevou barov a nočných klubov v centre mesta - zvyšok zaznamenali dve tamojšie univerzity. V tejto severskej krajine s 365.000 obyvateľmi doteraz zaznamenali 2230 prípadov nákazy koronavírusom vrátane desiatich úmrtí. Vo štvrtok v krajine pribudlo za uplynulých 24 hodín 21 potvrdených prípadov infekcie, čo je najvyšší denný prírastok za viac ako päť mesiacov.

Zavedenie ďalších reštrikcií pre nárast nakazených oznámilo v piatok aj Dánsko. V celej krajine budú smieť byť bary a reštaurácie otvorené len do 22.00 h. Toto opatrenie doteraz platilo iba pre metropolu Kodaň a jej predmestia. Od soboty budú v Dánsku zakázané zhromaždenia viac ako 50 ľudí, povolený počet sa tak znížil zo 100 osôb. Opatrenia zostanú v platnosti minimálne do 4. októbra. Premiérka Mette Frederiksenová zdôraznila, že hoci počet prípadov stúpa, situácia je priaznivejšia než v marci. Dánsko dosiaľ eviduje 22.291 potvrdených prípadov ochorenia COVID-19 a 635 súvisiacich úmrtí.

Britská vláda oznámila nové opatrenia vo viacerých oblastiach Anglicka

Britská vláda v piatok oznámila zavedenie nových opatrení v strednej a severozápadnej časti Anglicka a v grófstve West Yorkshire s cieľom obmedziť nárast počtu prípadov ochorenia COVID-19. Informoval o tom na svojej webovej stránke stanica BBC. Opatrenia vstúpia do platnosti od utorka 22. septembra. Obyvatelia sa nesmú stretávať s inými ľuďmi mimo svojich domácností a služby v oblasti stravovania budú obmedzené.

Otváracie hodiny počas noci budú takisto obmedzené a podniky vrátane reštaurácií, krčiem a kín budú musieť zatvárať svoje prevádzky v čase od 22.00 h do 5.00 h. Obyvateľom týchto oblastí vláda odporúča využívať verejnú dopravu len na "nevyhnuté účely" ako dochádzka do škôl alebo do práce, pričom sa majú vyhýbať návšteve amatérskych a poloprofesionálnych športových podujatí ako diváci. Samostatné opatrenia sú už v platnosti v meste Bolton a metropolitné grófstvo Veľký Manchester, pripomína BBC.

"Viem, že tieto opatrenia mnohým ľuďom sťažia každodenný život, ale viem, že obyvatelia budú spolupracovať a dodržiavať pravidlá, aby sme mohli znížiť rýchlosť šírenia nákazy," povedal britský minister zdravotníctva Matt Hancock. Škótska premiérka Nicola Sturgeonová v piatok varovala, že Škótsko môže takisto zaviesť ďalšie opatrenia s cieľom vyhnúť sa úplnému uzavretiu krajiny.

V írskom Dubline od soboty začnú platiť nové opatrenia

Írska vláda zavedie v Dubline od soboty nové obmedzenia z dôvodu znepokojenia z prudkého nárastu prípadov koronavírusu SARS-CoV-2, informovala na svojej webovej stránke stanica Sky News. Opatrenia vstúpia do platnosti od piatkovej polnoci. Zahŕňajú obmedzenia prevádzky stravovacích zariadení vo vnútorných priestoroch i obmedzenia v oblasti cestovania. Obyvatelia budú vyzvaní, aby podľa možnosti pracovali z domu.

Takisto sú zakázané zhromaždenia osôb vo vnútorných priestoroch a limitovaný je i počet návštevníkov na svadbách, uvádza na svojej webovej stránke denník The Irish Times. Vláda v hlavnom meste zavedie obmedzenia zodpovedajúce tretiemu stupňu opatrení. Plán na stredne dlhé obdobie, ktorý írska vláda predstavila v septembri, má päť stupňov varovania, uvádza na svojej oficiálnej webovej stránke írska vláda. Tie sú pre jednotlivé oblasti krajiny aktivované na základe počtu a miesta výskytu prípadov, ohnísk nákazy a ďalších údajov.

Tretí stupeň zatiaľ aktivovali len v Dubline. Pre zvyšok krajiny platí druhý stupeň. Írsky premiér Micheál Martin podľa Sky News povedal, že navzdory úsiliu Dublinčanov je mesto v súčasnosti "veľmi nebezpečným miestom", čo znamená, že sa môže vrátiť k "najhorším dňom tejto krízy". Hlavný predstaviteľ zdravotníctva pre Írsko Ronan Glynn upozornil, že počet ľudí v nemocniciach s ochorením COVID-19 sa od minulého mesiaca prudko zvýšil a takisto narástol aj počet nakazených medzi osobami nad 65 rokov. Glynn takisto povedal, že reprodukčné číslo vírusu v Írsku je v súčasnosti podľa odhadov medzi 1,3 a 1,7. To znamená, že desať ľudí s ochorením COVID-19 v priemere nakazí ďalších 13 až 17 osôb.

Viac o téme: OpatreniaŠírenieEurópaKoronavírusInfikovaní
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu