Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Europol varuje pred násilnými protestmi i aktivitami mafie

Výkonná riaditeľka Europolu Catherine De Bolleová
Výkonná riaditeľka Europolu Catherine De Bolleová (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia May)

RÍM - Hospodárska kríza v dôsledku koronavírusovej pandémie a karanténne opatrenia vyvolali u časti obyvateľstva nespokojnosť, ktorá by mohla vyvrcholiť do násilných protestov. Varovali pred tým v utorok v Ríme účastníci zasadnutia európskeho policajného úradu Europol, informovala agentúra APA.

Čoraz väčšie rozšírenie násilníckeho správania možno konštatovať nielen v USA, ale aj v mnohých európskych štátoch, vypočuli si delegáti podujatia. Násilné činy namierené proti policajtom boli hlásené v Holandsku, vo Francúzsku a v Portugalsku, pričom sú prejavom vzrastajúceho hnevu voči inštitúciám. Témami zasadnutia Europolu sú koronakríza, prenikanie mafie do legálneho hospodárstva, ako aj narastajúce násilie v niektorých častiach sveta.

Viac informácií nájdete aj na Facebooku

Výkonná riaditeľka Europolu Catherine De Bolleová upozornila, že podľa poznatkov jej organizácie sa organizovaný zločin počas koronakrízy usiluje nájsť nové možnosti kriminálnych aktivít. Mafiánske organizácie majú záujem o miliardové financie uvoľňované v rámci Fondu obnovy EÚ. Europol chce podľa svojej šéfky dôkladne preverovať, kam idú peniaze z tohto fondu, pretože kriminálne organizácie už dlhší čas zameriavajú pozornosť na tieto financie.

De Bolleová pri predstavení štúdie o možných dôsledkoch pandémie na vývoj kriminality poukázala okrem iného na hrozbu toho, že by zločinecké skupiny mohli vo väčšej miere využívať situáciu v bankovom sektore, napätú v dôsledku ekonomických protikrízových opatrení, na pranie špinavých peňazí.

Organizované skupiny podobné mafii sa pokúsia profitovať zo zhoršujúcich sa ekonomických problémov, dodala De Bolleová s tým, že príkladom môže byť "verbovanie" sociálne slabých mladistvých alebo vymáhanie výpalného a poskytovanie pôžičiek za úžernícke úroky.

Viac o téme: VarovanieMafiaProtestyAktivityKoronavírusEuropol
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu