Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Najväčšie demonštrácie v histórii Bieloruska: FOTO Lukašenkov znak mieru, cenou za slobodu sú životy

Zobraziť galériu (12)
(Zdroj: TASR/AP)

MINSK - V Bielorusku sa uplynulé dni píše história. V nedeľu vyšlo do ulíc okolo 200-tisíc ľudí. Dôvodom je sporné znovuzvolenie prezidenta Alexandra Lukašenka. Napriek mase podporovateľov opozície v televízii neinformovali o tom, čo sa deje. Ľud však jednoznačne ukázal svoju silu.

Lukašenko straší podporou Moskvy, v uliciach sa píše história: FOTO Odíď diktátor, odkazuje ľud

Približne 200-tisíc bieloruských podporovateľov opozície sa v nedeľu zišlo v centre hlavného mesta Minsk a spoločne podnikli "Pochod za slobodu", ktorým protestovali proti spornému znovuzvoleniu prezidenta Alexandra Lukašenka vo voľbách 9. augusta. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

Vojenská pomoc od Ruska

Rusko oznámilo, že ponúklo Lukašenkovi vojenskú pomoc, ak bude potrebná, ale na zatiaľ najväčšom proteste po prezidentských voľbách nebolo policajtov vidieť, uviedol fotograf agentúry Reuters.

Lukašenko ukazuje znak mieru: Pozdrav však smeroval svojim stúpencom.
Zobraziť galériu (12)
Lukašenko ukazuje znak mieru: Pozdrav však smeroval svojim stúpencom.  (Zdroj: TASR/AP)

O život prišli dvaja ľudia

Na povolebných demonštráciách v Bielorusku prišli doteraz o život dvaja ľudia a pri násilných zásahoch polície boli zatknuté tisíce protestujúcich.

Žena drží fotografiu protestujúceho, ktorého zbila polícia počas zhromaždenia 15. augusta 2020 v Minsku.
Zobraziť galériu (12)
Žena drží fotografiu protestujúceho, ktorého zbila polícia počas zhromaždenia 15. augusta 2020 v Minsku.  (Zdroj: TASR/AP Photo/Dmitri Lovetsky)

Matka (vpravo) a príbuzní Alexandra Tarajkovského, ktorý zahynul tento týždeň počas zrážok medzi protestujúcimi a policajtmi, počas jeho pohrebu.
Zobraziť galériu (12)
Matka (vpravo) a príbuzní Alexandra Tarajkovského, ktorý zahynul tento týždeň počas zrážok medzi protestujúcimi a policajtmi, počas jeho pohrebu.  (Zdroj: TASR/AP Photo/Sergei Grits)

Osud im nedoprial šťastie: Elena Germanová, priateľka zosnulého Alexandra Tarajkovského počas rozhovoru pre agentúru Associated Press 15. augusta 2020 v Minsku.
Zobraziť galériu (12)
Osud im nedoprial šťastie: Elena Germanová, priateľka zosnulého Alexandra Tarajkovského počas rozhovoru pre agentúru Associated Press 15. augusta 2020 v Minsku.  (Zdroj: TASR/AP Photo/Mstyslav Chernov)

Odstúp, skandoval ľud

Bielorusi skandovali v nedeľu "Odstúp!", "Odíď!" alebo "Nech žije Bielorusko!" Autá trúbili na ich podporu.

Najväčšie demonštrácie v histórii
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR/AP)

Ľudia držia starú bieloruskú vlajku a kladú kvety na miesto, kde zahynul tento týždeň Alexander Tarajkovski počas zrážok medzi protestujúcimi a policajtmi 15. augusta 2020 v Minsku.
Zobraziť galériu (12)
Ľudia držia starú bieloruskú vlajku a kladú kvety na miesto, kde zahynul tento týždeň Alexander Tarajkovski počas zrážok medzi protestujúcimi a policajtmi 15. augusta 2020 v Minsku.  (Zdroj: TASR/AP Photo/Dmitri Lovetsky)

Slávnostná atmosféra

Atmosféra na pochode bola slávnostná. Protestujúci kráčali hlavnou tepnou Minska, Ulicou nezávislosti. Stretli sa na výzvu opozície, aby prišli na najväčšie zhromaždenie v rámci celotýždňových protestov po prezidentských voľbách, ktoré demonštranti podkladajú za zmanipulované.

Zástupy demonštrantov dvíhali ruky a prstami naznačovali symbol víťazstva alebo držali kvety a balóny. Mnohí mali biele oblečenie, teda vo farbe, ktorá sa stala symbolom opozičného hnutia. Medzi pochodujúcimi ľuďmi bola skupina parašutistov-veteránov s baretmi od uniforiem.

Demonštranti držali pútače s heslami ako "Sme proti násiliu" a "Lukašenko musí odpovedať na správy o mučení a mŕtvych".

Odpor voči súčasnému režimu

Protestujúci kráčali cez mesto aj so 100 metrov dlhou červeno-bielou vlajkou, niekdajšou štátnou vlajkou, ktorá sa teraz používa na vyjadrenie odporu voči súčasnému režimu.

Tento protest sa konal práve v čase, keď Lukašenko v centre Minska organizoval zhromaždenie svojich zástancov. Vystúpil tam s prejavom, v ktorom podporovateľov vyzval, aby "zachránili svoju krajinu pred skazou".

Pohľad cez bieloruskú vlajku na stúpencov bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka.
Zobraziť galériu (12)
Pohľad cez bieloruskú vlajku na stúpencov bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka.  (Zdroj: TASR/AP Photo/Sergei Grits)

Bieloruské ministerstvo vnútra poprelo správy o tom, že okolo 4000 ľudí je stále držaných vo väzenských zariadeniach po protestných zhromaždeniach v krajine, uviedla ruská štátna tlačová agentúra TASS.

"Sú to falošné správy. Nie je to pravda. Zoznamy tých, ktorí sa nachádzajú väzenských zariadeniach v Žodzine a v Minsku, sú k dispozícii na bráne týchto zariadení," povedala hovorkyňa ministerstva vnútra Oľga Čemodanová. Neuviedla však, koľko ľudí zadržaných počas protestov sa stále nachádza vo väzenských zariadeniach.

Pozrite si ďalšie zábery z uplynulého víkendu

Na snímke žena drží fotografiu protestujúceho, ktorého zbila polícia počas zhromaždenia 15. augusta 2020 v Minsku.
Zobraziť galériu (12)
Na snímke žena drží fotografiu protestujúceho, ktorého zbila polícia počas zhromaždenia 15. augusta 2020 v Minsku.  (Zdroj: TASR/AP Photo/Dmitri Lovetsky)
Najväčšie demonštrácie v histórii
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Dmitri Lovetsky)
Alexander Tarajkovski zomrel deň po voľbách.
Zobraziť galériu (12)
Alexander Tarajkovski zomrel deň po voľbách.  (Zdroj: TASR/AP Photo/Dmitri Lovetsky)
Ľudia mávajú s kvetmi počas pohrebu Alexandra Tarajkovského.
Zobraziť galériu (12)
Ľudia mávajú s kvetmi počas pohrebu Alexandra Tarajkovského.  (Zdroj: TASR/AP Photo/Dmitri Lovetsky)

Viac o téme: PrezidentDemonštrácieBieloruskoLukašenko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu