Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Spojené štáty budú situáciu v Bielorusku pozorne sledovať, tvrdí Trump

Americký prezident Donald Trump
Americký prezident Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump v pondelok povedal, že Spojené štáty "veľmi pozorne" sledujú situáciu v Bielorusku, kde sa konajú mohutné protesty proti prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi. Informovala o tom agentúra AFP.

Proti demonštrantom, ktorí vyzývajú Lukašenka na odchod a žiadajú usporiadanie nových prezidentských volieb, brutálne zasahujú bezpečnostné zložky. Spojené štáty už bieloruského prezidenta vyzvali, aby s občianskou spoločnosťou začal rokovať.

Americký prezident označil situáciu v Bielorusku za "strašnú" a povedal, že Washington ju bude "veľmi pozorne sledovať". Prezidentské voľby sa v Bielorusku konali 9. augusta. Úradujúci prezident Alexandr Lukašenko v nich získal 80,1 percenta hlasov, jeho hlavná súperka Sviatlana Cichanovská 10,12 percenta. Cichanovská i zvyšní kandidáti odmietli uznať výsledky týchto volieb.

Následné masové protesty sa stretli s nebývalou brutalitou zo strany bieloruských bezpečnostných síl. Miestne médiá v súvislosti s demonštráciami informovali o dvoch obetiach, vyše 6000 zadržaných a niekoľkých stovkách zranených.

NATO ostražito sleduje dianie v Bielorusku

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v pondelok uviedol, že Severoatlantická aliancia zostáva ostražitá v súvislosti s udalosťami v Bielorusku, ku ktorým došlo po prezidentských voľbách, a v prípade potreby je pripravená chrániť členské štáty. Zároveň spresnil, že Aliancia nepredstavuje pre Bielorusko žiadnu hrozbu, uviedla tlačová agentúra Reuters.

"Spojenci z NATO pozorne sledujú udalosti v Bielorusku," uviedol Stoltenberg vo vyhlásení pre médiá. "NATO nie je hrozbou pre Bielorusko a nezvyšuje svoju vojenskú prítomnosť v regióne. Zostávame ostražití, v jasnej obrannej polohe a pripravení odradiť akúkoľvek agresiu proti spojencom," odkázal šéf Aliancie. NATO v nedeľu odmietlo obvinenia bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, podľa ktorých Severoatlantická aliancia upevňuje svoju vojenskú prítomnosť na hraniciach s Bieloruskom.

Podľa hovorkyne NATO Oany Lungescovej v tomto regióne nedochádza k hromadeniu aliančných vojenských síl. Spresnila, že mnohonárodné prápory spojencov vo východnej časti Aliancie nepredstavujú hrozbu pre žiadnu krajinu. "Ich prítomnosť je čisto defenzívna, primeraná a určená na predchádzanie konfliktom a udržiavanie mieru," dodala Lungescuová.

Vyhlásenie z bruselskej centrály NATO nasledovalo po tom, ako Lukašenko počas verejného zhromaždenia v Minsku, zvolaného na jeho podporu, upozornil, že lietadlá a tanky patriace silám NATO boli rozmiestnené na "15 minút od hraníc krajiny".

Viac o téme: USATrumpBieloruskoAlexander Lukašenko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu