Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Interpol a Europol zhabali tisíce falzifikátov: Niekto sa snažil zbohatnúť na KORONAVÍRUSE

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LYON - Europol a Interpol zhabali počas medzinárodnej operácie vyše 12.000 ton falšovaných potravín, prípadne potravín s nejasným pôvodom. Zaistili tiež 17.000 falošných súprav na testovanie pacientov s ochorením COVID-19. Informovala o tom v stredu agentúra AFP s odvolaním sa na správu Interpolu.

Počas operácie s krycím názvom Opson IX, trvajúcej od decembra 2019 do júna 2020, zaistili v 77 krajinách sveta tovar a produkty v hodnote približne 40 miliónov dolárov (34,5 milióna eur) a zadržali 407 ľudí. Medzi zaistenými výrobkami sa nachádzali okrem iného kontaminované mliečne výrobky či mäso z nelegálne zabitých zvierat, uvádza sa v správe Interpolu.

Polícia však tiež zadržala aj tisíce falošných liekov, keďže krajiny na celom svete sa počas koronavírusovej pandémie pokúšali zabezpečiť dostatok ich zásob. "Keďže krajiny na celom svete pokračujú v úsilí vyrovnať sa s ochorením COVID-19, zločinecké siete, ktoré distribuujú tieto potenciálne nebezpečné výrobky, ukazujú iba svoje odhodlanie dosiahnuť zisk," uviedol vo vyhlásení generálny tajomník Interpolu Jürgen Stock.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Okrem falošných testov na COVID-19 boli počas razií zaistené dezinfekčné prostriedky či zásielka morských plodov pochádzajúcich z Ázie, ktoré boli nesprávne označené ako osobné ochranné prostriedky (PPE).Medzi ďalšími zadržanými výrobkami bola kozmetika, obuv, odevy, kabelky, automobilové súčiastky, elektronika, tabak a lieky v odhadovanej hodnote 3,1 milióna dolárov.

Medzinárodná operácia Opson IX bola už v poradí deviatou operáciou svojho druhu zameranou na zaistenie falšovaných potravín, prípadne potravín s nedostatočnou evidenciou pôvodu. Tieto operácie pravidelne zachytávajú tisíce ton falšovaných a potenciálne škodlivých výrobkov.

Viac o téme: PotravinyOperáciaZhabanieInterpolKoronavírusEuropol
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu