Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Čína schválila kontroverzný zákon o národnej bezpečnosti: Podľa kritikov obmedzí slobody Hongkongu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Vincent Yu)

PEKING - Celočínske zhromaždenie ľudových zástupcov v utorok jednohlasne schválilo kontroverzný navrhovaný zákon o národnej bezpečnosti pre Hongkong, ktorý podľa kritikov bude znamenať potlačenie politických slobôd v tomto poloautonómnom čínskom meste. Informoval o tom britský denník The Guardian s odvolaním sa na hongkonské médiá, ktoré citovali nemenované zdroje.

K schváleniu tohto sporného zákona zakazujúceho v Hongkongu aktivity smerujúce k odtrhnutiu, podvratnú činnosť zameranú voči centrálnej vláde, zasahovanie zahraničia do miestnej politiky a terorizmus došlo menej než 40 dní po tom, čo ho čínski zákonodarcovia po prvý raz navrhli.  

Podľa kritikov tento zákon obmedzí slobody Hongkongu a je v rozpore s dohodou, ktorú Čína uzavrela s Britániou, keď v roku 1997 prevzala bývalú britskú kolóniu pod svoju správu. Hongkong sa vtedy stal autonómnym územím Číny a mal platiť princíp "jedna krajina, dva systémy". Mnohí sa obávajú, že zákon bude v Hongkongu použitý na potlačenie akéhokoľvek nesúhlasu so systémom.

Čínsky prezident Si Ťin-pching podpísal zákon o národnej bezpečnosti pre Hongkong, ktorý tak vstúpil do platnosti, informovali v utorok čínske štátne médiá. Kritici sa obávajú, že legislatíva bude potláčať politické slobody v tomto poloautonómnom čínskom meste, uviedla tlačová agentúra AFP.

USA ukončia export citlivých vojenských zariadení do Hongkongu

Spojené štáty v pondelok ohlásili, že ukončia vývoz citlivých vojenských zariadení ako napríklad najmodernejšej munície či vojenských hardvérov do Hongkongu a pre toto poloautonómne územie Číny tak už viac nebudú uplatňovať odlišné pravidlá ako pre pevninskú Čínu. Informovala o tom agentúra AFP.

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo povedal, že USA k tomuto kroku pristupujú pre zákon o národnej bezpečnosti. V máji ho už schválil čínsky parlament. Zákon zakazuje v Hongkongu aktivity smerujúce k odtrhnutiu od Číny, podvratnú činnosť zameranú voči centrálnej vláde, zasahovanie zahraničia do miestnej politiky a terorizmus. Podľa hongkonských aktivistov zákon spôsobí potlačenie slobôd v Hongkongu.

Mike Pompeo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Nicholas Kamm)

"Už viac nemôžeme rozlišovať medzi exportom položiek na kontrolovanom zozname do Hongkongu a do pevninskej Číny," vyhlásil Pompeo. "Nemôžeme riskovať, že sa dostanú do rúk Čínskej ľudovej oslobodeneckej armády, ktorej hlavným cieľom je zachovať diktatúru čínskej komunistickej strany akýmkoľvek nevyhnutným spôsobom," dodal.

Pompeo rozhodnutie USA oznámil niekoľko hodín po tom, ako Čína zamietla udelenie víz niekoľkým Američanom do Hongkongu. Kroky USA sú podľa Pompea priamym následkom rozhodnutia Pekingu porušiť záväzky vyplývajúce z čínsko-britskej dohody z roku 1997. Americký Senát schválil minulý štvrtok návrh zákona, ktorý umožňuje zavedenie sankcií voči čínskym predstaviteľom za ohrozovanie nezávislosti Hongkongu.

Taiwan varuje občanov

Taiwan v utorok upozornil svojich občanov na riziká pred návštevou Hongkongu, pre ktorý čínsky parlament schválil kontroverzný zákon o národnej bezpečnosti. Prezidentka Taiwanu Cchaj Jing-wen sa vyjadrila, že je z postupu čínskych orgánov sklamaná, uviedla agentúra Reuters.

Zákon, ktorý bol v utorok uvalený na Hongkong, pripravuje pôdu pre najradikálnejšie zmeny spôsobu života bývalej britskej kolónie, odkedy sa pred 23 rokmi dostala pod čínsku správu. Nová právna norma by "výrazne ovplyvnila" slobodu, demokraciu a ľudské práva v Hongkongu, uviedol vo vyhlásení taiwanský kabinet a dodal, že demokratický ostrov bude naďalej poskytovať pomoc pre hongkonských obyvateľov.

Aj v Hongkongu sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Kin Cheung)

Predstavitelia Pekingu a Hongkongu niekoľkokrát zdôraznili, že zákon v skutočnosti posilní autonómnu oblasť a zameriava sa iba na malý počet "problémových ľudí", ktorí ohrozujú národnú bezpečnosť, zatiaľ čo práva občanov či investorov zostanú nedotknuté. Napriek tomu Taiwan vo svetle nového zákona varoval občanov pred "možnými rizikami" pri návšteve Hongkongu, aj keď viac túto tému nerozvinul.

Vlaňajšie niekoľkomesačné protivládne, prodemokratické protesty v Hongkongu si získali sympatie u občanov Taiwanu, ktorí Hongkončanov privítali s otvorenou náručou. Taiwan teraz očakáva ešte väčší prílev hongkonských obyvateľov. Prezidentka Cchaj Jing-wen uviedla, že je "veľmi sklamaná", že sa Čína rozhodla schváliť takúto právnu normu.

Taiwan plánuje v stredu zriadiť špecializovaný úrad, ktorý má pomôcť prichádzajúcim Hongkončanom. V ten istý deň, 1. júla, bude aj výročie dňa, keď Čína v roku 1997 prevzala bývalú britskú kolóniu pod svoju správu s prísľubom, že bude dodržiavať princíp "jedna krajina, dva systémy".

Prezidentka však uviedla, že tento princíp už viac "nie je uskutočniteľný" a Taiwan preto ponúkne "konkrétnu" humanitárnu pomoc pre hongkonských migrantov. Peking popiera potláčanie hongkonských slobôd a prezidentkinu ponuku kritizoval.

Viac o téme: ZákonČínaHongkong
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu