Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Knihy popredných hongkonských aktivistov začali miznúť z tamojších knižníc

Hongkonský aktivista Joshua Wong
Hongkonský aktivista Joshua Wong (Zdroj: TASR/AP Photo/Michael Sohn)

HONGKONG - Knihy popredných prodemokratických hongkonských aktivistov začali miznúť z tamojších knižníc iba pár dní po tom, ako čínsky parlament začiatkom týždňa schválil pre územie autonómneho Hongkongu kontroverzný zákon o národnej bezpečnosti. V sobotu o tom informovala agentúra AFP.

Medzi autormi, ktorých knihy viac nie sú dostupné, je aj Chuang Č'-feng, známy pod poeurópčeným menom Joshua Wong, a prodemokratická poslankyňa hongkonskej legislatívnej rady Čchen Šu-čuang, známa aj ako Tanya Chan.  Podľa Wonga boli knihy odstránené práve v dôsledku zákona o národnej bezpečnosti. "Kým potláčanie práv a politické prenasledovanie ďalej pokračuje, zákon o národnej bezpečnosti je v podstate nástrojom na kriminalizáciu prejavu", napísal Wong na svojom facebookovom účte.

Podľa agentúry AFP si už nie je možné vypožičať ani v jednej z desiatok tamojších knižníc minimálne tri tituly od Wonga, Chanovej a ďalšieho miestneho vzdelanca. Wong a ďalší traja mladí lídri z hongkonskej prodemokratickej politickej strany Demosisto (Siang-kang čung-č') v pondelok oznámili, že v dôsledku schválenia zákona o národnej bezpečnosti odstupujú zo svojich postov a v kampani budú pokračovať individuálne. Zákon o národnej bezpečnosti zakazuje v Hongkongu aktivity smerujúce k odtrhnutiu, podvratnú činnosť zameranú voči centrálnej vláde v Pekingu, zasahovanie zahraničia do miestnej politiky a terorizmus.

Podľa kritikov tento zákon obmedzí slobody Hongkongu a je v rozpore s dohodou, ktorú Čína uzavrela s Britániou, keď v roku 1997 prevzala bývalú britskú kolóniu pod svoju správu. Hongkong sa vtedy stal autonómnym územím Číny a mal platiť princíp "jedna krajina, dva systémy". Mnohí sa obávajú, že zákon bude v Hongkongu použitý na potlačenie akéhokoľvek nesúhlasu so systémom.

Viac o téme: KnihyAktivistiKnižniceHongkong
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu