Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zásadné obvinenie Číny: Británia vraj hrubo zasahuje do jej vnútorných záležitostí

Protesty v Hongkongu
Protesty v Hongkongu (Zdroj: SITA/AP Photo/Vincent Yu, File)

LONDÝN - Čínsky veľvyslanec v Londýne v pondelok obvinil Britániu z "hrubého zasahovania" do vnútorných záležitostí svojej krajiny, informovala agentúra AFP.

Britská vláda minulý týždeň oznámila, že v reakcii na nový čínsky bezpečnostný zákon pre Hongkong ponúkne obyvateľom tejto bývalej britskej kolónie zjednodušenú cestu k občianstvu. Tento krok by mohol znamenať, že až tri milióny Hongkončanov sa budú môcť presťahovať do Británie. Čínsky veľvyslanec Liou Siao-ming však uviedol, že Peking je "vážne znepokojený" týmto návrhom, a dodal, že Londýn nemá žiadnu "suverenitu, jurisdikciu ani právo na dohľad nad Hongkongom".

Nový bezpečnostný zákon pre Hongkong schválil čínsky parlament v Pekingu 30. júna. V Hongkongu zakazuje aktivity smerujúce k odtrhnutiu, podvratnú činnosť zameranú voči ústrednej vláde v Pekingu, zasahovanie zahraničia do miestnej politiky a terorizmus. Táto právna norma tiež kriminalizuje názory, ktoré kritizujú systém, ako sú napríklad výzvy na nezávislosť či samostatnosť územia.

Británia je jednou z mnohých západných krajín, ktoré v reakcii na tento zákon ponúkli útočisko pre hongkonských utečencov. Londýn uviedol, že má povinnosť postarať sa o občanov svojej bývalej kolónie, ktorú v roku 1997 na základe dohody odovzdal Číne. Cieľom dohody bolo zachovať autonómiu a slobodu Hongkongu najbližších 50 rokov s tým, že mal platiť princíp "jedna krajina, dva systémy".

Boris Johnson minulú stredu oznámil, že Británia rozšíri práva prisťahovalcov z Hongkongu a umožní ľuďom so štatútom občana zámorského územia Spojeného kráľovstva, aby prišli do Británie žiť a pracovať na päť rokov a následne mohli požiadať o občianstvo. Približne 300.000 Hongkončanov vlastní pas pre občanov zámorského územia Spojeného kráľovstva a 2,6 milióna ďalších je oprávnených sa oň uchádzať.

Britský minister zahraničných vecí Dominic Raab však minulý týždeň uviedol, že Británia môže byť bezmocná, ak sa Čína pokúsi zabrániť hromadnému odchodu. Liou doplnil, že Peking sa momentálne rozhoduje, aké protiopatrenia podnikne, ak Británia skutočne začne so sľúbenými krokmi na ponúknutie útočiska pre obyvateľov Hongkongu.

Hongkonská vláda nariadila školám, aby odstránili knihy porušujúce nový zákon

Hongkonská vláda v pondelok nariadila školám, aby odstránili všetky knihy, ktoré by mohli porušiť nový zákon o národnej bezpečnosti, uviedla agentúra AFP. "V súlade so štyrmi typmi trestných činov, ktoré sú jasne stanovené zákonom, by vedenie školy a učitelia mali čo najskôr skontrolovať učebné materiály vrátane kníh," oznámil hongkonský Úrad pre vzdelávanie (EDB).

"Ak nájdu zastaraný obsah alebo niečo, čo sa týka uvedených štyroch trestných činov, mali by to odstrániť," dodal úrad. Minulý týždeň schválil čínsky parlament kontroverzný zákon o národnej bezpečnosti, ktorý v Hongkongu zakazuje aktivity smerujúce k odtrhnutiu, podvratnú činnosť zameranú voči ústrednej vláde v Pekingu, zasahovanie zahraničia do miestnej politiky a terorizmus.

Podľa zákona budú kriminalizované aj politické názory, ktoré žiadajú nezávislosť či samostatnosť územia. Ľudskoprávne skupiny a právni analytici varovali, že obšírne znenie zákona, ktoré bolo až do jeho schválenia utajené, by v poloautómnom území výrazne obmedzilo a ohrozilo politické slobody. Príkaz na odstránenie kníh prišiel len dva dni po tom, čo knihy popredných prodemokratických hongkonských aktivistov začali miznúť z tamojších knižníc.

Medzi autormi, ktorých knihy viac nie sú dostupné, je aj Chuang Č'-feng, známy pod poeurópčeným menom Joshua Wong, a prodemokratická poslankyňa hongkonskej legislatívnej rady Čchen Šu-čuang, známa aj ako Tanya Chan. Hongkong má niekoľko najlepších univerzít v Ázii, kde sa diskutuje a píše o témach, ktoré by boli na pevnine zakázané.

Peking však objasnil, že chce, aby sa vzdelávanie v Hongkongu stalo viac "vlasteneckým" a aby sa neopakovali rozsiahle, často násilné a prevažne mládežnícke prodemokratické protesty, ktoré trvajú už viac ako rok.

Viac o téme: Obvinenie ČínaHongkongVeľká BritániaVnútorné záležitosti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu